Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procuratura Generală din Ucraina anunță…

Procuratura Generală din Ucraina anunță numărul copiilor decedați de la începutul războiului

Foto: Reuters

De la începutul invaziei ruse, în Ucraina au murit 165 de copii, iar 266 au fost răniți, anunță marți, 5 aprilie, Oficiul Procurorului General al Ucrainei printr-un mesaj postat pe Telegram.

Peste 431 de copii au suferit în Ucraina ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse. Potrivit datelor oficiale ale procurorilor pentru minori, în dimineața zilei de 5 aprilie 2022, 165 de copii au fost uciși și 266 au fost răniți”, se menționează în anunțul Procurorului General al Ucrainei.

Astfel, potrivit autorităților ucrainene, cele mai multe victime (morți și răniți) în rândul copiilor, au fost la Kiev – 77, Donețk – 78, Harkov – 61, Chernihiv – 49, Nikolaev – 35, Lugansk – 31, Zaporijie – 22, Herson – 29, Sumî – 16, Jitomir – 15.

Conform Kievului, aceste cifre nu sunt definitive, întrucât se lucrează pentru stabilirea lor în locurile de ostilități active, în teritoriile ocupate temporar și eliberate. În special, în orașul Mariupol, în anumite teritorii ale regiunilor Kiev, Cernihiv și Lugansk.

Pe 4 aprilie, în urma atacului asupra orașului Nikolaev, un adolescent a fost ucis.

În timpul ocupării satului Vorzel din regiunea Kiev, militarii ruși au aruncat o bombă fumigenă în subsolul uneia dintre casele în care se aflau un adolescent de 14 ani și o femeie, după pe care au tras, în urma căruia adolescentul a murit pe loc, iar mama – două zile mai târziu în același subsol. Tot în orașul Bucha, regiunea Kiev, în urma unuia dintre bombardamente, 6 persoane au fost ucise, inclusiv un copil”, menționează autoritățile de la Kiev.

De asemenea, în urma bombardamentelor au fost avariate 869 de instituții de învățământ, 83 dintre ele fiind distruse complet.

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a transmis într-un raport publicat luni că din 24 februarie şi până la 3 aprilie, s-au înregistrat 3 527 de victime civile în Ucraina, dintre care – 1 430 oameni au murit şi 2 097 au fost răniţi.

Dintre civilii ucişi, 297 sunt bărbaţi, 202 femei, 22 fete şi 40 băieţi. În plus, au murit 59 de copii şi 810 adulţi despre care nu se ştie dacă erau femei sau bărbaţi. Printre cei peste 2 097 de răniţi se numără şi 98 de copii.


Este a 41-a zi de război în Ucraina. Bilanțul victimelor atacului rusesc asupra orașului Nikolaev se ridică la 10 morți și 46 de răniți. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, se va adresa astăzi Consiliului de Securitate al ONU pentru prima dată de la debutul războiului. Între timp, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei anunță că forțele rusești își regrupează trupele și își concentrează eforturile pentru pregătirea unei ofensive în estul Ucrainei.

Oleksiy Arestovich, consilier al șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, afirmă că războiul din Ucraina s-ar putea termina în luna mai, atunci când trupele rusești vor rămâne fără resurse.

Cronologia evenimentelor din Ucraina: LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina