Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Procesul jurnalistului american, Evan Gershkovich,…

Procesul jurnalistului american, Evan Gershkovich, arestat în Rusia pentru spionaj, a început cu ușile închise

Sursa foto: The Guardian/Reuters

Un tribunal rus a început procesul „cu ușile închise” al reporterului american, de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care este acuzat de spionaj în Federația Rusă, relatează The Guardian.

Gershkovich a apărut miercuri, 26 iunie, într-o sală de judecată din Ekaterinburg, cu capul ras de către autoritățile penitenciare ruse, după ce a fost transferat din închisoarea din Moscova, unde a fost deținut din martie 2023.

Gershkovich este primul jurnalist american arestat în Rusia pentru spionaj, de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Potrivit The Guardina, procedurile din instanță au fost închise publicului, așa cum se întâmplă de obicei în cazurile de spionaj, fiind ilegală publicarea, de către presă, a oricăror dovezi sau mărturii care sunt audiate.

Totodată, Vladimir Putin a declarat că dorește să îl schimbe pe Gershkovici în schimbul unor ruși care execută pedepse cu închisoarea în străinătate, inclusiv în schimbul unui presupus asasin FSB condamnat pentru crimă în Germania.

Potrivit presei internaționale, deși SUA și Rusia au purtat discuții cu privire la un schimb de prizonieri, dnu au ajuns încă la un acord.

Jurnaliștilor li s-a permis să intre, pentru scurt timp, pentru a-l vedea pe Gershkovich, care a zâmbit și le-a dat din cap colegilor în timp ce se afla într-o cutie de sticlă rezervată inculpaților din sala de judecată. Apoi, sala de judecată a fost eliberată. Sentința maximă, pe care o poate primi Evan, este de 20 de ani de închisoare, potrivit presei internaționale.

Deși Gershkovich a fost acreditat de Ministerul rus de Externe pentru a lucra în Rusia, acesta ar fi fost arestat pentru „simplul fapt că și-a făcut meseria de jurnalist”, scrie presa internațională.

„Totuși, a numi acest proces – un proces, este nedrept față de Evan și o continuare a acestei farse a justiției care durează deja de prea mult timp”, a scris Emma Tucker, redactora-șef al Wall Street Journal.

„Această acuzație falsă de spionaj va duce în mod inevitabil la o condamnare falsă a unui om nevinovat, care ar urma să facă până la 20 de ani de închisoare pentru că pur și simplu și-a făcut meseria”, a mai declarat redactora de la Wall Street Journal, citată de The Guardian.

Gershkovich a fost arestat în martie anul trecut, în timpul unei călătorii de reportaj la Ekaterinburg, în munții Ural, și apoi transferat la închisoarea Lefortovo din Moscova, care este condusă de serviciul de securitate FSB și deține prizonierii „importanți”.

Anchetatorii îl acuză pe Evan că acesta s-ar fi aflat acolo pentru a aduna informații despre Uralvagonzavod, un producător rus de armament cu sediul în apropiere de Ekaterinburg, care produce principalele tancuri de luptă ale țării, precum și alte armamente, însă nu au publicat nicio probă în acest sens.

În timpul unui interviu recent cu Tucker Carlson, gazda unui talkshow american de dreapta, Putin a indicat că dorește să îl schimbe pe Gershkovich cu Vadim Krasikov, un criminal condamnat despre care se crede că lucrează pentru FSB și care execută o pedeapsă pe viață într-o închisoare germană pentru asasinarea în 2019 a unui fost comandant rebel cecen în Tiergarten din Berlin.

The Guardian scrie că Putin a declarat la începutul lunii iunie că discuțiile continuă cu administrația Biden, privind la un potențial schimb: „Știu că administrația Statelor Unite ia într-adevăr măsuri energice pentru eliberarea sa. Acest lucru este adevărat. Dar astfel de probleme nu se rezolvă prin intermediul mass-media”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu reporterii în Sankt Petersburg.

SUA au acuzat Rusia că desfășoară o „diplomație a ostaticilor”. Aceasta i-a desemnat pe Gershkovich și pe un alt american încarcerat, Paul Whelan, drept „deținuți pe nedrept” și a declarat că se angajează să îi aducă acasă.