Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Prim-ministra britanică Liz Truss și-a…

Prim-ministra britanică Liz Truss și-a anunțat demisia

Sursa foto: NBC News

Prim-ministra britanică, Liz Truss, a anunțat joi, 20 octombrie, că va demisiona din funcție, urmând să devină premierul cu cel mai scurt mandat de până acum, scrie CNN.

Vorbind în fața ușii biroului său de pe Downing Street, Truss a recunoscut că nu a putut îndeplini promisiunile pe care le-a făcut atunci când a candidat la șefia conservatorilor, după ce a pierdut sprijinul partidului său.

„Recunosc însă că, în situația dată, nu pot îndeplini mandatul în baza căruia am fost aleasă de Partidul Conservator. Prin urmare, am vorbit cu Majestatea Sa Regele pentru a-l anunța că demisionez din funcția de lider al Partidului Conservator”, a declarat ea.

Pe 6 septembrie 2022, Liz Truss a fost numită în funcția de prim-ministră a Marii Britanii.

Ministră de externe în timpul mandatului lui Boris Johnson, Truss, în vârstă de 47 de ani, a promis să acționeze rapid pentru a aborda crizele din Marea Britanie, afirmând că, în decurs de o săptămână, va prezenta un plan pentru a face față creșterii facturilor la energie și pentru a asigura aprovizionarea cu combustibil.

Truss urma să se confrunte cu o serie de probleme despre care parlamentarii opoziției spun că este rezultatul a 12 ani de guvernare conservatoare slabă. Mai mulți deputați au cerut alegeri anticipate – lucru pe care Truss a spus că nu îl va permite.

Anterior, Liz Truss spunea că Marea Britanie a început discuții cu aliații săi internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în R. Moldova, pentru a o proteja de Rusia. Șefa diplomației britanice a afirmat că vrea să vadă R. Moldova, care se află în sud-vestul Ucrainei, „echipată conform standardului NATO”.