Președintele turc Recep Erdogan este de acord să transmită parlamentului cererea de aderare a Suediei la NATO
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan este de acord să transmită parlamentului cererea de aderarea a Suediei la alianța militară NATO, a declarat luni seară, 10 iulie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în ajunul summitului de la Vilnius, relatează Reuters.
„Sunt bucuros să anunț că președintele Erdogan a fost de acord să transmită protocolul de aderare a Suediei către marea adunare națională cât mai curând posibil și să lucreze îndeaproape cu adunarea pentru a asigura ratificarea”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.
Stoltenberg a refuzat să numească o dată pentru momentul în care aderarea Suediei va fi ratificată de parlamentul turc, marea adunare națională.
Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO anul trecut, lăsând deoparte politicile de nealiniere militară care au rezistat pe parcursul deceniilor Războiului Rece, deoarece invazia Rusiei în Ucraina a reformulat considerentele de securitate.
Cererile de aderare la alianță trebuie să fie aprobate de toți membrii NATO și, în timp ce cererea Finlandei a primit undă verde în aprilie, Turcia și Ungaria au amânat aprobarea candidaturii Suediei.
Stockholm a lucrat din greu la candidatura sa înainte de summitul NATO de la Vilnius, împreună cu Statele Unite și aliații săi, îndemnând Turcia să renunțe la opoziția sa.
Erdogan a declarat că Suedia adăpostește membri ai unor grupuri militante, în principal susținători ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îi acuză de organizarea de demonstrații și de finanțarea grupurilor teroriste, în timp ce protestele anti-turce din Stockholm i-au stârnit, de asemenea, furia.
Între timp, Suedia a declarat că a îndeplinit toate cererile convenite în cadrul negocierilor cu Turcia de anul trecut, inclusiv introducerea unui nou proiect de lege care face ilegală apartenența la o organizație teroristă, și a subliniat că libertatea de exprimare este protejată în constituția sa.
Șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a declarat joi că Budapesta nu va bloca ratificarea aderării Suediei la NATO.
Pe 17 mai 2022, ministra suedeză de Externe, Ann Linde, a semnat o cerere prin care declara că țara dorește să adere la NATO, urmând vecinul Finlanda în rescrierea politicii sale de securitate de după cel de-al Doilea Război Mondial.