Președintele Kazahstanului a dizolvat Parlamentul și anunță alegeri anticipate în martie
Președintele Republicii Kazahstan, Kassîm-Jomart Tokaev, a dizolvat Parlamentul și a anunțat alegeri parlamentare anticipate. Tokaev și-a motivat decizia prin „logica reformei constituționale”. Astfel, alegerile anticipate din Kazahstan au fost stabilite pentru data de 19 martie 2023.
„Sper că noii deputații vor continua să lucreze în același format și vor da un nou impuls modernizării țării noastre. Alegerile anticipate vor avea loc la 19 martie 2023”, a declarat Tokaev.
După revoltele în masă din ianuarie 2022, în Kazahstan au fost anunțate o serie de reforme menite să consolideze rolul Parlamentului și să democratizeze țara. Modificarea Constituției a fost aprobată în cadrul unui referendum în vara anului 2022, scrie Meduza.
În noiembrie 2022, Kazahstanul a organizat alegeri prezidențiale anticipate. Tokaev a explicat că aceste alegeri au fost organizarea din nevoia de a obține „un nou mandat de încredere din partea poporului” în contextul schimbărilor constituționale. El a obținut 80 la sută din voturi, scrie sursa citată.
În ianuarie 2022, în Kazahstan au avut loc mai multe proteste masive, care au început după o creștere bruscă a prețurilor la carburanți. Ulterior, demonstrațiile s-au transformat într-o revoltă violentă. Protestatarii, care scandau sloganuri împotriva lui Nursultan Nazarbaev, fostul președinte al Kazahstanului, au luat cu asalt și au incendiat clădiri publice din Almatî și din alte orașe din țară.
Tokaev a răspuns inițial prin demiterea guvernului și revenirea la prețul dinainte al combustibilului, inclusiv prin preluarea sub controlul său a unui post de securitate pe care Nazarbaev îl păstra.
Deși a demisionat în 2019, Nazarbaev, un apropiat al lui Vladimir Putin, și-a menținut controlul asupra mediilor sociale, politice și economice din Kazahstan și după plecarea din funcția de președinte. Măsurile luate de Tokaev nu au reușit să calmeze mulțimile care-l acuzau pe Nazarbaev că el și familia sa au acumulat averi uriașe.
La câteva zile de la izbucnirea protestelor, președintele Kassîm-Jomart Tokaev a făcut apel la blocul regional de securitate condus de Rusia, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), pentru a ajuta Kazahstanul să răspundă la ceea ce el a numit a fi o „amenințare teroristă”. Atunci, nouă avioane Il-76 ale Forțelor Aeriene Ruse cu trupe și echipamente aeropurtate au aterizat pe aeroportul din Almatî.
Potrivit autorităților din Kazahstan, peste 220 de persoane au murit în protestele care au zguduit țara.