Președintele Finlandei insistă ca UE să sporească efortul de apărare în fața Rusiei: „Vacanța de la istorie a Europei s-a terminat”
Președintele finlandez Alexander Stubb a subliniat miercuri, 15 ianuarie, după ce în Finlanda a avut loc primul summit al aliaților NATO de la Marea Baltică, necesitatea ca Europa să-și sporească efortul de apărare în fața Rusiei, atrăgând atenția că „vacanța de la istorie a Europei s-a terminat”, scrie Calea Europeană.
„Este în interesul nostru personal să promovăm și să cheltuim mai mult pentru apărare. Vacanța de la istorie a Europei a luat sfârșit”, a declarat Alexander Stubb.
La acest summit au participat alături de președintele Finlandei și președinții Letoniei și Lituaniei, prim-miniștrii Danemarcei, Estoniei, Poloniei și Suediei, cancelarul Germaniei, precum și secretarul general al NATO.
Aderarea succesivă la NATO a Finlandei, în 2023, și a Suediei, în 2024, a determinat ca toate statele riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, să fie state membre ale Alianței Nord-Atlantice, o realitate strategică pe care președintele american Joe Biden a denumit-o „NATO-izarea” Europei, în timp ce experții au vorbit despre transformarea Mării Baltice într-un „lac NATO”, scrie sursa citată.
Pe 25 decembrie 2024, autoritățile finlandeze au confiscat un petrolier suspectat că ar fi responsabil de deteriorarea cablurilor de comunicații submarine. Finlanda are o graniță de 1 300 km cu Rusia. Peste 95% din datele din lume sunt transportate prin aceste cabluri, iar Rusia și China sunt acuzate în mod regulat de sabotarea acestora ca parte a războiului hibrid.
Potrivit lui Alexander Stubb, Finlanda este bine pregătită, dar că, în general, Europa trebuie să crească „miza”.
„Există o mulțime de intenții răuvoitoare din partea Federației Ruse în acest moment, iar aceasta este noua normalitate cu care trebuie să trăim”, a declarat acesta, adăugând că țara sa ia măsurile necesare, inclusiv aderarea la NATO și confiscarea navelor.
Avertismentul lui Stubb că „vacanța de la istorie a Europei s-a terminat” vine să completeze semnale de alarmă similare din partea liderilor occidentali.
Pe 13 ianuarie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, aflat în Parlamentul European, a pledat ca statele europene membre ale Alianței Nord-Atlantice să investească în domeniul apărării „o mică parte” din fondurile pe care le alocă bugetelor pentru pensii, sănătate sau asistență socială, „pentru a garanta securitatea generațiilor viitoare”. „Suntem în siguranță acum, dar nu și peste patru sau cinci ani”, a spus acesta, adăugând ulterior că, dacă cheltuielile nu vor crește, europenii vor trebui „să se apuce de cursuri de limba rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”.
Tot pe 13 ianuarie, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunțat că liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prim-ministrul Marii Britanii și secretarul general al NATO se vor întâlni pe 3 februarie în Belgia, la Château de Limont, pentru o reuniune informală excepțională consacrată apărării europene. Întâlnirea va avea loc la două săptămâni după ce Donald Trump va prelua mandatul de președinte al SUA, pe 20 ianuarie, și este considerată „o aliniere tot mai pronunțată a europenilor în materie de securitate și de apărare”.