Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Consiliului European susține că…

Președintele Consiliului European susține că Rusia ar trebui să renunțe la comportamentul disctructiv dacă vrea relații bune cu UE

„Rusia trebuie să își schimbe comportamentul dacă dorește relații mai bune cu Uniunea Europeană (UE)”, a declarat luni, 7 iunie, președintele Consiliului European, Charles Michel. În context, Charles Michel, cel care prezidează reuniunile la nivel înalt ale UE, a declarat că relațiile dintre UE și Rusia se află la un nivel scăzut și că această situație nu era în interesul niciunei părți, scrie Reuters.

„Tendința descendentă a relațiilor UE-Rusia se poate schimba numai dacă Rusia încetează comportamentul perturbator”, a scris Charles Michel pe Twitter după o discuție telefonică cu președintele rus Vladimir Putin.

UE și Rusia nu sunt de acord cu privire la o gamă largă de probleme, inclusiv drepturile omului, intervenția Rusiei în Ucraina și tratamentul de către Moscova a criticului de la Kremlin închis Alexei Navalny. Rusia dă vina pe deteriorarea relațiilor cu UE.

Putin a declarat că relațiile Rusia-UE nu pot fi considerate satisfăcătoare, chiar dacă Moscova și Uniunea Europeană rămân parteneri majori în ceea ce privește comerțul și investițiile, a declarat Kremlinul într-un comunicat.

„S-a observat că revenirea la cooperare într-un mod pragmatic și respectuos ar fi în interesul reciproc”, a spus Kremlinul despre apelul telefonic dintre Michel și Putin.

În martie, UE a impus sancțiuni pentru patru înalți oficiali ruși apropiați lui Putin ca răspuns la încarcerarea lui Navalny. Alte sancțiuni ale UE asupra Moscovei includ măsuri luate de UE în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina.

Putin i-a mai spus lui Michel că sancțiunile UE împotriva Belarusului „sunt contraproductive”. Belarus a revoltat Occidentul în luna mai, când a forțat un zbor Ryanair de la Atena la Vilnius pentru a ateriza în capitala sa Minsk pentru a aresta un jurnalist disident și prietena acestuia. UE a descris incidentul drept piraterie de stat și se uita la direcționarea sectoarelor care joacă un rol central în economia din Belarus.