Președintele Chinei se va întâlni astăzi cu liderul de la Kremlin. Putin susține că are mari speranțe în ceea ce privește vizita „bunului său vechi prieten”
Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni luni, 20 martie, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin se va aștepta ca președintele chinez Xi Jinping să își arate solidaritatea împotriva „hegemoniei occidentale”, în timp ce Xi Jinping va prezenta China ca pe un „pacificator global” care intenționează să medieze un sfârșit al războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Xi Jinping va fi primul lider mondial care îi va strânge mâna lui Putin după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare pe numele liderului rus în legătură cu deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Autoritățile de la Moscova resping acuzațiile lansate de autoritățile ucrainene.
Rusia va prezenta călătoria lui Xi Jinping – prima sa călătorie de când a obținut luna aceasta un al treilea mandat fără precedent – ca pe o dovadă că are un „prieten puternic” pregătit să fie alături de ea împotriva unui „Occident ostil” despre care spune că încearcă să o izoleze.
Pentru președintele chinez, vizita va fi o „coardă diplomatică strânsă”, China făcând publică o propunere în 12 puncte pentru a rezolva criza din Ucraina, dar în același timp consolidând legăturile cu aliatul său.
Într-un articol publicat la începutul vizitei sale la Moscova, Xi Jinping a declarat că propunerea Chinei, care a fost publicată luna trecută, reflectă opiniile globale și încearcă să neutralizeze consecințele, dar a recunoscut că soluțiile nu sunt ușoare.
„Problemele complexe nu au soluții simple”, a spus liderul chinez.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va lua în considerare soluțiile de pace doar după ce trupele rusești vor părăsi teritoriul ucrainean.
Propunerea Chinei conține doar declarații generale și nicio propunere concretă cu privire la modul în care se poate pune capăt războiului care durează de mai bine de un an și în care zeci de mii de oameni au fost uciși, orașele au fost distruse, iar milioane de oameni au fost forțați să fugă din calea războiului.
Într-un articol pentru un ziar chinezesc, publicat pe site-ul Kremlinului, Putin a declarat că are mari speranțe în ceea ce privește vizita „bunului său vechi prieten” Xi, cu care a semnat anul trecut un parteneriat strategic „fără limite”.
„Suntem recunoscători pentru linia echilibrată în legătură cu evenimentele care au loc în Ucraina, pentru înțelegerea contextului și a adevăratelor cauze ale acestora. Salutăm dorința Chinei de a juca un rol constructiv în rezolvarea crizei”, a declarat Putin.
Statele Unite ale Americii și aliații săi sunt profund sceptici cu privire la motivele Chinei, observând că aceasta a refuzat să condamne Rusia și i-a oferit un colac de salvare economică în timp ce alte țări îi aplică sancțiuni.
SUA și NATO au acuzat recent China că ia în considerare furnizarea de arme către Rusia și au avertizat-o să nu facă acest lucru. Autoritățile din China au respins aceste acuzații.
Vineri, 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru „crimele de război comise în Ucraina”.
„Vladimir Vladimirovici Putin, născut pe 7 octombrie 1952, președinte al Federației Ruse, este cercetat pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.
Crimele ar fi fost comise pe teritoriul ucrainean ocupat cel puțin începând cu 24 februarie 2022. Există motive rezonabile de a crede că domnul Putin poartă răspundere penală individuală pentru crimele menționate anterior (…)”, potrivit hotărârii CPI.
Autoritățile de la Moscova au negat în mod repetat acuzațiile potrivit cărora armata rusă a comis atrocități în timpul invaziei ruse din Ucraina.