Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Camerei Deputaților din România,…

Președintele Camerei Deputaților din România, mesaj de Ziua Unirii: „Viitorul va face ca românii să se afle din nou împreună, în cadrul generos al Europei unite”

Astăzi, 27 martie, se împlinesc 103 ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Cu această ocazie, Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților din România a venit cu un mesaj, el menționând că „viitorul va face ca românii să se afle din nou împreună, în cadrul generos al Europei unite”.

„Astăzi, chiar dacă România și Moldova sunt două state distincte, istoria și cultura comună ne păstrează aproape. Cu atât mai mare este bucuria noastră să vedem Republica Moldova făcând mari progrese democratice și apropiindu-se de Uniunea Europeană, în care sperăm să reușească să se facă acceptată cât de curând. Istoria avansează, iar națiunea română trebuie să avanseze odată cu ea. Destinul democratic și european al moldovenilor dintre Prut și Nistru poate nu va arăta exact așa cum l-au gândit și proiectat marii patrioți de la 1918, dar cu siguranță că el va fi împlinit, iar viitorul va face ca românii să se afle din nou împreună, în cadrul generos al Europei unite”, a scris Orban, pe pagina sa de facebook, după ce inițial a făcut o incursiune în istorie, relatând despre cum s-a înfăptuit Unirea.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă solemnă la Chişinău, a votat unirea provinciei româneşti Basarabia cu România. Din cei 135 de deputați prezenți, 86 au votat în favoarea Unirii, 3 au votat împotrivă, iar 36 s-au abținut, în special în rândurile deputaților germani, bulgari și ucraineni, 13 deputați fiind absenți.

Declaraţia de Unire semnată de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ şi de secretarul Ion Buzdugan, se consemna:

„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România”. 

Efectele Unirii au fost anulate după 22 de ani, la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului Ribbentrop-Molotov.