Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președinta Georgiei face apel la…

Președinta Georgiei face apel la proteste după ce partidul de guvernământ a câștigat alegerile: „A fost o fraudă totală”

Sursa: Reuters

Președinta georgiană Salome Zurabișvili a făcut apel duminică la populație să iasă în stradă pentru a protesta față de rezultatele alegerilor parlamentare contestate de sâmbătă, pe care Comisia Electorală de la Tbilisi le-a declarat câștigate de partidul de guvernământ, relatează Reuters.

Partidul Visul Georgian a obținut aproape 54% din voturi, a declarat Comisia, în timp ce partidele de opoziție au contestat rezultatul și observatorii votului au raportat încălcări semnificative.

Zurabișvili, o fostă aliată a partidului Visul Georgian, devenită un critic vehement al partidului de guvernământ, a declarat că nu recunoaște rezultatele și s-a referit la vot ca la o „operațiune specială rusească”. Ea nu a clarificat dacă crede că Rusia a avut un rol direct în alegeri.

„A fost o fraudă totală, o luare totală a voturilor voastre”, a declarat Zurabișvili reporterilor, flancată de liderii partidelor de opoziție georgiene.

Zurabișvili a făcut apel la georgieni să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi, „pentru a anunța lumea că nu recunoaștem aceste alegeri”.

Rezultatele, cu aproape toate secțiile de votare numărate, au fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile ca o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia și o opoziție care vizează integrarea rapidă în Europa.

Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va obține 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020, a declarat Comisia, patru partide de opoziție pro-occidentale primind 61 de locuri în total.

O serie de încălcări au fost raportate duminică de trei misiuni separate de monitorizare, inclusiv de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care numără 57 de națiuni.

Grupurile au declarat că presupusele încălcări, inclusiv falsificarea buletinelor de vot, mita, intimidarea alegătorilor și violența în apropierea secțiilor de votare, ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au calificat rezultatul drept fraudulos.

„Continuăm să ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la regresul democratic din Georgia”, a declarat Antonio Lopez-Isturiz White, șeful delegației Parlamentului European la misiunea OSCE.

„Desfășurarea alegerilor de ieri este, din păcate, o dovadă în acest sens”, a declarat el reporterilor.

Într-o postare pe X, președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut apel la Comisia Electorală din Georgia să investigheze pe deplin încălcările raportate.

„Reiterăm apelul UE către conducerea georgiană de a-și demonstra angajamentul ferm față de parcursul european al țării”, a declarat el.

Comisia Electorală nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii, dar sâmbătă a salutat alegerile libere și corecte. Prim-ministrul Irakli Kobakhidze a declarat că concluziile observatorilor au arătat că nu există nicio îndoială cu privire la legitimitatea alegerilor.

Cele patru partide de opoziție pro-occidentale din Georgia au declarat că nu recunosc rezultatele, iar unii membri s-au angajat să boicoteze noul parlament și au făcut apel la susținători să iasă în stradă.

Liderul partidului de opoziție Coaliția pentru schimbare, Nika Gvaramia, a numit votul „o lovitură de stat constituțională” și o „uzurpare a puterii”. Partidul său a citat două sondaje la ieșirea de la urne care arătau că opoziția a câștigat majoritatea locurilor în parlament.

Liderul partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită, Tina Bokuchava, a declarat că alegerile au fost „furate”, făcând apel la proteste.