Președinta Comisiei Europene, mesaj către cetățenii R. Moldova: „Faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea Europeană, iar Uniunea nu este întreagă fără voi”
„Vreau ca cetățenii din Balcanii de Vest, Ucraina, R. Moldova și Georgia să știe: faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea Europeană, iar Uniunea nu este întreagă fără voi” a afirmat președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen în cadrul discursului său despre starea UE, ținut în Parlamentul European.
„Acest moment de răscruce al politicii globale necesită o regândire a agendei noastre externe. Acum este momentul să investim în puterea democrațiilor noastre. Aceasta începe cu nucleul grupului de parteneri care au mentalități asemănătoare cu a noastră. Prietenii noștri din fiecare țară democratică din lume. Vedem realitatea la fel, împărțim aceleași valori și ar trebui să mobilizăm puterea noastră colectivă pentru a modela produsele globale. Ar trebui să ne străduim să extindem nucleul acestor democrații. Cel mai rapid mod de a face asta este să ne adâncim legăturile și să întărim democrațiile de continentul nostru. Aceasta începe cu acei care sunt deja pe drumul spre UE. Trebuie să fim lângă ei la fiecare pas, în fiecare zi, pentru că calea spre democrații puternice și spre Uniunea noastră sunt unul și același lucru. Așa că vreau ca cetățenii din Balcanii de Vest, Ucraina, R. Moldova și Georgia să știe, și cred că vorbesc în numele întregii audiențe: faceți parte din familia noastră, viitorul vostru este în Uniunea noastră, iar Uniunea nu este întreagă fără voi, acesta trebuie să fie mesajul”, a afirmat Ursula von der Leyen la Strasbourg.
I want the people of the Western Balkans, of Ukraine, Moldova and Georgia to know:
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 14, 2022
You are part of our family, your future is in our Union, and our Union is not complete without you!
#SOTEU pic.twitter.com/JcjI2LY6hD
Referindu-se la războiul din Ucraina, președinta Comisiei Europene a afirmat că una din lecțiile care pot fi învățate de europeni este aceea că „ar fi trebuit să îi asculte pe cei care îl cunosc pe Putin”.
„Ar fi trebuit să o ascultăm pe Anna Politkovskaya și pe toți jurnaliștii ruși care au scos la lumina zilei crimele și au plătit pentru acest lucru prețul suprem. Ar fi trebuit să îi ascultăm pe prietenii noștri din Ucraina, Moldova, Georgia și vocile din opoziție din Belarus. Ar fi trebuit să ascultăm vocile din interiorul Uniunii noastre – din Polonia, din țările baltice și din toate țările din Europa Centrală și de Est. Toate aceste voci ne spun de ani de zile că Putin nu se va opri”, a declarat șefa CE.
Consiliul European a acordat R. Moldova joi, 23 iunie, statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Obținerea acestui statut nu oferă calitatea de stat membru al UE, întrucât cea din urmă presupune parcurgerea unei proceduri complexe. Abia după ce îndeplinesc condițiile de aderare, țările candidate trebuie să aplice legislația europeană în toate domeniile.
Obținerea statutului de stat candidat reprezintă o etapă importantă în procesul de aderare la UE și se acordă de toate cele 27 de state membre ale UE care decid unanim.