Presa din Italia cu ochii pe scrutinul din R. Moldova
Deși cel mai fierbinte subiect de presă în Italia pare a fi campionatul european la fotbal, finalul căruia va avea loc astăzi, când echipa Italiei se va confrunta cu echipa Marii Britanii, edițiile periodice din Peninsulă și-au axat atenția și asupra alegerilor parlamentare anticipate din R. Moldova.
Ansa.it titrează, cu referire la faptul că astăzi în R. Moldova au loc alegeri parlamentare anticipate, că, în sondaje, „centru-dreapta ar avea prioritate”. Ansa.it amintește că alegerile parlamentare anticipate au fost convocate de președinta Maia Sandu, politiciană de orientare pro-europeană, care la prezidențialele din noiembrie, trecut, l-a depășit pe predecesorul său, pro-rusul Igor Dodon. Publicația italiană explică faptul că anticipatele au fost necesare, deoarece în Parlament existau mulți deputați apropiați politic de fostul șef de stat.
Ansa.it face trimitere la ultimele sondaje care dădeau Partidul PAS cu cele mai multe voturi pro, fiind urmat de Coaliția socialiștilor și comuniștilor condusă de Dodon și de fostul președinte Vladimir Voronin.
Publicația italiană amintește că la alegeri participă 20 de partide și două blocuri și că pentru a intra în Parlament acestea trebuie să depășească pragul de 5 și respectiv 7%.
Agenzianova.com titrează că marea confruntare la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie are loc între PAS și Blocul comuniștilor și a socialiștilor. Publicația scrie că acest scrutin ar trebui să pună punct crizei politice declanșate în R. Moldova în urma demisiei Legislativului.
Publicația punctează că „politica externă a R. Moldova a fost un subiect de discuție în campania electorală, printre subiectele fierbinți, apropierea de UE a generat dezbateri aprinse”.
Nova.news amintește că în actuala campanie electorală din R. Moldova nu a lipsit controversa cu privire la organizarea secțiilor de votare. Jurnaliștii scriu că CEC a respins inițiativa PAS de a împiedica transportul cetățenilor la secțiile de votare în ziua alegerilor. „PAS a propus ca în timpul rezervat pentru vot, adică între 7.00 și 21.00, circulația pe teritoriul țării să fie permisă numai vehiculelor a căror capacitate de transport nu depășește 8 persoane și transportul de călători pe drumuri pe rute regulate care operează în conformitate cu Legislația R. Moldova. În practică, a fost abordată vechea problemă, a așa-numitelor „călătorii electorale”, a grupurilor de alegători transportați la secția de votare în schimbul votului. Nova.news se referă și la faptul că, în ajunul alegerilor, Curtea de Apel Chișinău a decis să reducă numărul secțiilor de votare pentru alegătorii transnistreni, de la 41 la 12, deoareced „regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei de Est a fost întotdeauna un vârf al bilanțului pentru rezultatele votului, din moment ce regiunea își orientează votul în favoarea socialiștilor fostului președinte Igor Dodon și a forțelor apropiate Moscovei, care au spus că vor monitoriza îndeaproape desfășurarea alegerilor criticând Ambasadorii SUA și UE care au făcut declarații și comentarii împotriva opoziției pro-ruse”.
Publicația dezvăluie că „politica externă a R. Moldova a fost un subiect de dezbateri în campania electorală. Printre subiectele fierbinți, apropierea de UE sau de Uniunea Eurasiatică și chiar Unirea cu România sau Rusia. Dodon s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea apropierii Moldovei de Uniunea Eurasiatică. Partidul Șor, pe de altă parte, susține limitarea influenței externe. Blocul Renato Usatîi susține, de asemenea, o politică externă echilibrată și propune un moratoriu de zece ani asupra discuțiilor asupra poziției geopolitice a Moldovei. Partidul Noua opțiune istorică propune eliminarea Moldovei dintr-o zonă de conflict geopolitic, dar fără a explica cum ar face acest lucru. În general, un număr mare de candidați sunt în favoarea aderării Moldovei la UE”.
Interesul presei din Italia față de scrutinul din R. Moldova este generat și de faptul că cel mai mare număr dintre migranții moldoveni muncesc de mai mulți ani în Italia.