Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost oferit jurnaliștilor Maria Ressa și Dmitry Muratov pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine și Rusia
Premiul Nobel pentru Pace 2021 a fost oferit jurnaliștilor Maria Ressa și Dmitry Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare, care este o precondiție pentru democrație și pace durabilă”. O decizie în acest sens a fost luată de Comitetul Nobel norvegian.
Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a vorbi despre abuzul de putere, utilizarea violenței și autoritarismul în țara sa natală, Filipine. În 2012, a fondat Rappler, o companie de media digitală pentru jurnalism de investigație pe care o conduce. În calitate de jurnalist și fondator al Rappler, Ressa s-a arătat a fi un apărător neînfricat al libertății de exprimare. Rappler și-a concentrat atenția asupra controversatei campanii antidrog a regimului Duterte.
Dmitry Muratov apără de zeci de ani libertatea de exprimare în Rusia în condiții din ce în ce mai dificile. În 1993, a fost unul dintre fondatorii ziarului independent Novaya Gazeta, iar din 1995 este redactor-șef al ziarului. De la înființarea sa, Novaya Gazeta a publicat articole critice pe subiecte care variază de la corupție, violența poliției, arestări ilegale, fraude electorale și „fabrici de troli” până la utilizarea forțelor militare rusești atât în interiorul, cât și în afara Rusiei.
Adversarii Novaya Gazeta au răspuns cu hărțuire, amenințări, violență și crimă. Șase jurnaliști au fost uciși, inclusiv Anna Politkovskaja, care a scris articole despre războiul din Cecenia. În ciuda crimelor și amenințărilor, redactor-șef Muratov a refuzat să abandoneze politica independentă a ziarului. El a apărat în mod constant dreptul jurnaliștilor de a scrie orice doresc despre orice vor, atâta timp cât respectă standardele profesionale și etice ale jurnalismului.
Maria Ressa și Dmitry Muratov au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru lupta lor curajoasă pentru libertatea de exprimare în Filipine și Rusia.