Postul public de televiziune din R. Moldova anunță anchetă după votul juriului acordat României la Eurovision. Directorul TRM: „Vom elucida modul în care a fost anul acesta selectat juriul”
Directorul Companiei „Teleradio Moldova”, Vlad Țurcanu, susține că luni, 16 mai, va fi inițiată o anchetă internă în cadrul căreia va fi investigat votul juriul din R. Moldova oferit în cadrul concursului Eurovision 2022, în principal României. Decizia vine după ce conducerea televiziunii publice susține că a observat o discrepanță considerabilă între votul oferit de publicul din țara noastră și cel anunțat oficial de juriul moldovean reprezentantului României.
Solicitat de Ziarul de Gardă, directorul general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, ne-a comunicat că ancheta urmează să fie declanșată astăzi, principalul motiv enunțat fiind „diferența votului telespectatorilor față de cel al juriului”. În cadrul anchetei urmează să fie examinat modul în care au fost selectați membrii juriului, dar și modul în care aceștia și-au exprimat voturile în cadrul concursului Eurovision 2022, desfășurat sâmbătă seara.
„O să pornim astăzi o anchetă internă în cadrul TRM pentru a clarifica modul în care a fost selectat juriul, principiile pe care le-au avut în aprecierea pe care au avut-o și celelalte. Așteptăm să vină delegația noastră de la Eurovision ca să purtăm discuții și după aceea vom comunica mai multe. Noi ne vom elucida cu privire la modul în care a fost anul acesta selectat juriul. Eu voi declanșa această anchetă și voi stabili un grup de persoane care o vor desfășura. Motivul declanșării anchete este diferența dintre votul telespectatorilor și cel al juriului”, a declarat Vlad Țurcanu.
Sâmbătă seara, 14 mai, în cadrul concursului Eurovision 2022, publicul din R. Moldova a oferit României 10 puncte, iar juriul din R. Moldova format din cinci membri, Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici, nu a acordat reprezentanților României niciun punct.
„Atitudinea juriului moldovean față de prestația artiștilor români pe scena concursului Eurovision nu este totuna cu atitudinea Republicii Moldova față de România. După cum se vede din statistica oferită de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune, publicul telespectator din Republica Moldova a optat preponderent pentru, în ordine explicabilă prin suferințele prin care trece vecinul din est, Ucraina și România. Rămâne să înțelegem pe parcurs ce standarde înalte (atât de înalte încât sunt deocamdată inaccesibile publicului cu care se găsește în disonanță) a avut juriul moldovean în opțiunile sale, în componența: Ilona Stepan, Adriano Marian, Cristina Scarlat, Eugen Doibani și Radmila Popovici”, a notat directorul TRM.
Atât juriul, cât și publicul din R. Moldova au acordat punctaj maxim, cele 12 puncte, Ucrainei.
Vlad Țurcanu a fost numit la 3 decembrie 2021, de Parlament, în funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, pentru un mandat de 7 ani. În 2020, Vlad Țurcanu a părăsit rândurile Partidului Unității Naționale (PUN), partid unionist din R. Moldova, unde a deținut funcția de vicepreședinte, iar ulterior a anunțat că retrage din politică.
Voturile acordate de juriul din 6 țări – înlocuite
O altă neclaritate vine din România. Televiziunea Română (TVR) reclamă că votul juriului României a fost modificat de organizatorii Eurovision 2022, cele 12 puncte acordate R. Moldova fiind atribuite, de fapt, Ucrainei.
Înainte de anunțarea votului oferit de România, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a emis un comunicat prin care a anunțat că a scos din concurs juriile a 6 țări, pe motiv de „modele de vot neregulate”, fără însă să nominalizeze țările. Voturile acordate de cele 6 țări a fost înlocuit de EBU cu rezultate calculate printr-un algoritm, după ce ar fi depistat anumite nereguli la votare, se menționa în comunicatul emis de instituția europeană.
Ulterior, a fost publicată lista celor 6 țări ale căror voturi au fost înlocuite. Este vorba despre juriul din România, Georgia, Azerbaidjan, Polonia, San Marino și Muntenegru.
Televiziunea Română acuză organizatorul competiției că a schimbat rezultatul jurizării române fără un motiv convingător. România, prin televiziunea publică, a denunțat o schimbare a regulilor în timpul jocului și a precizat că a acordat în cadrul concursului maximum de puncte R. Moldovei, nu Ucrainei, așa cum s-a anunțat la Torino.
Ucraina, reprezentată de Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”, a câștigat concursul Eurovision 2022 desfășurat la Torino, Italia, datorită votului telespectatorilor, care a răsturnat topul ce fusese stabilit prin votul exprimat de juriul din 40 de țări. R. Moldova, reprezentată la Torino de Zdob şi Zdub și frații Advahov cu piesa „Trenulețul”, s-a clasat pe locul 7, după ce au obținut un punctaj de 253 de voturi. România, reprezentată de WRS cu piesa „Llamame”, s-a clasat pe locul 18 cu 64 de puncte.