Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Portalul de pe care cetățenii…

Portalul de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID, pregătit pentru lansare: vor putea fi descărcate începând cu 1 iulie

Portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID este pregătit pentru lansare. Astfel, certificatele vor putea fi descărcate începând cu 1 iulie, anunță autoritățile din România.

Specialiștii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale care au dezvoltat sistemul informatic au făcut ultimele optimizări, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență, adoptată de Guvernul României.

Certificatul UE privind COVID este gratuit, iar timpul de generare a acestuia poate fi de la câteva secunde până la o oră, în funcție de numărul de solicitări. La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Certificatul poate fi obținut și în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență.

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de urgență care reglementează modalitatea de eliberare, verificare și acceptare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19.