„Platforma neutră”: Fondatorul Telegram, Pavel Durov, reținut în Franța
Miliardarul rus, Pavel Durov, fondator și CEO al aplicației de mesagerie Telegram, a fost reținut sâmbătă seara, 24 august, pe Aeroportul Le Bourget, Franța, potrivit televiziunilor franceze TF1 și BFM, citate de Reuters. Presa franceză relatează că Durov este acuzat de „complicitate la trafic de droguri, crime împotriva copiilor și fraudă, din cauza lipsei de moderare pe Telegram și a refuzului său de a coopera cu autoritățile”.
Sursele citate menționează că Durov (39 de ani), care deține și cetățenie franceză, stabilit în Dubai, călătorea cu avionul său privat și se întorcea din Azerbaidjan. Pe 19 august, președintele rus Vladmir Putin a fost în Azerbaidjan pentru o vizită de stat de două zile. Serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că Putin s-a întâlnit cu omologul său azer, Ilham Aliyev. Nu este clar dacă Durov s-a întâlnit cu Putin sau cu cineva din delegația sa.
O sursă apropiată cazului a declarat pentru televiziunea franceză că Durov, pe platforma sa, „a permis comiterea unui număr incalculabil de infracțiuni și crime, fără să facă nimic pentru a modera sau coopera cu autoritățile”.
Telegram, o aplicație de mesagerie criptată cu aproape un miliard de utilizatori din Rusia, Ucraina și fostele republici sovietice. Platforma este cotată printre cele mai importante rețele sociale, alături de Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat.
Născut în Rusia, Durov a fondat Telegram împreună cu fratele său în 2013. El a părăsit Rusia în 2014, după ce a refuzat să se conformeze cerințelor autorităților ruse de a închide comunitățile de opoziție de pe platforma sa de socializare, VKontakte, pe care ulterior a vândut-o.
„Prefer să fiu liber decât să iau ordine de la oricine”, a declarat Durov, în aprilie 2024, pentru jurnalistul american Tucker Carlson, referindu-se la plecarea sa din Rusia.
După ce Rusia a invadat Ucraina în 2022, Telegram a devenit principala sursă de conținut nefiltrat – uneori înșelător – din ambele părți despre război și politica din jurul conflictului, menționează sursa citată. Platforma a fost numită de unii analiști „un câmp de luptă virtual” pentru război, fiind folosită intens de președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski și oficialii săi, precum și de Kremlin.
Ministerul de Externe rus a anunțat că ambasada sa din Paris clarifică situația în jurul lui Durov și a cerut organizațiilor neguvernamentale occidentale să solicite eliberarea acestuia.
„Platformă neutră”
Forbes estimează averea lui Durov la 15,5 miliarde de dolari. Durov a afirmat că unele guverne au încercat să-l „preseze”, dar că aplicația ar trebui să rămână „o platformă neutră” și nu „un jucător în geopolitică”. Totuși, platforma Telegram a atras atenția mai multor țări din Europa, inclusiv Franța, din cauza preocupărilor legate de securitate și breșe de date.
Elon Musk, miliardarul proprietar al X (fostul Twitter), a declarat după arestarea lui Durov: „Este 2030 în Europa și ești executat pentru că ți-a plăcut un meme.” Ulterior, acesta a scris „freeDurov” (n. red. liberate pentru Durov).
Mai mulți bloggeri ruși au anunțat proteste la ambasadele Franței din întreaga lume duminică, 25 august, la prânz.