Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste jumătate din populația Israelului…

Peste jumătate din populația Israelului a fost vaccinată împotriva COVID-19 cu ambele doze

Israelul a administrat două doze de vaccin împotriva COVID-19 la peste jumătate dintre cei 9,3 milioane de locuitori ai săi, a declarat joi Ministerul israelian al Sănătăţii, țara având una dintre cele mai rapide campanii ce a ajuntat-o să înceapă să revină la normalitate, relatează Reuters.

Distribuirea vaccinului Pfizer Inc în Israel a început în decembrie 2020, cu eligibilitate extinsă la cetăţenii şi rezidenţii de peste 16 ani. Persoanele imunizate cu acest ser sunt considerate complet protejate la o săptămână după rapel.

Într-o declaraţie în care anunţă această bornă pe fondul scăderii susţinute de noi cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2, ministrul israelian al sănătăţii Yuli Edelstein le-a cerut israelienilor „să respecte recomandările sanitare pentru ca COVID-19 să nu revină”.

Israelul a început să faciliteze blocarea la nivel național la sfârșitul lunii februarie. Majoritatea afacerilor și școlilor, precum și a aeroporturilor, și-au reluat treptat activitatea – cu limite de capacitate. Persoanele complet vaccinate primesc certificate „Green Pass” ale Ministerului Sănătății care conferă acces la diferite locuri de agrement.

Israelul a înregistrat o scădere cu 85% a deceselor zilnice cauzate de COVID-19, o scădere cu 72% a bolnavilor critici și cu 86% mai puține cazuri zilnice de la cel de-al treilea vârf al pandemiei la mijlocul lunii ianuarie, potrivit cercetătorului de date Eran Segal de la Institutul de Știință Weizmann din Israel.

Directorul general al Ministerului Sănătății, Hezi Levi, a declarat pentru Reuters că toți israelienii eligibili ar putea fi vaccinați complet până la sfârșitul lunii mai. Dar unii oficiali estimează în mod privat că 10% din populația eligibilă nu intenționează să se vaccineze.