Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 200 de noi rețineri…

Peste 200 de noi rețineri în urma protestelor, de duminică, din Belarus – Reuters

Poliția din Belarus a reținut duminică peste 200 de persoane în Minsk în ultimele luni de proteste anti-guvernamentale de la alegerile prezidențiale disputate din august, au declarat activiștii pentru drepturile omului, relatează Reuters.

Mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei bieloruse, iar poliția a folosit grenade asomatoare pentru a dispersa mulțimea, au raportat mai multe instituții de presă din Belarus.

Grupul pentru drepturile Vesna-96 a declarat că până acum 205 de persoane au fost reținute.

Ulterior, Ministerul de Interne a confirmat că au existat detenții, spunând că cei reținuți au „deranjat ordinea publică și au rezistat ofițerilor de poliție”, dar nu a dat niciun număr.

Oponenții președintelui Alexander Lukashenko au organizat proteste regulate din august, acuzându-l de trucarea alegerilor pentru a-și prelungi puterea de 26 de ani. El neagă frauda electorală și a refuzat să demisioneze.

În această săptămână, organizatorii protestelor au cerut oamenilor să se adune în zeci de locuri diferite din Minsk înainte de a forma grupuri mai mari, pentru a face mai dificilă verificarea mulțimii de către poliție.

Mitingurile de pe stradă au fost re-aprinse după moartea unui protestatar anti-guvernamental în vârstă de 31 de ani, Roman Bondarenko, care a murit la spital la începutul acestei luni, manifestanții declarând că victima a fost bătută severă de către forțele de securitate.

Ministerul deIinterne a respins acuzațiile pentru moartea lui Bondarenko, spunând că a fost ucis într-o luptă cu civilii.

Sursa: Reuters