Peskov: Livrările de gaze naturale rusești nu se vor opri dacă plata în ruble nu este confirmată înainte de 1 aprilie
Dmitri Peskov a declarat că livrările de gaze naturale nu se vor opri dacă plata în ruble nu este confirmată înainte de 1 aprilie. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a menționat că Putin, în conversațiile cu liderii europeni, descria noua schemă de plată a gazelor în termeni generali înainte ca aceasta să fie anunțată oficial, scrie TASS.
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a asigurat vineri, într-un interviu acordat reporterilor, că livrările de gaze rusești nu vor fi întrerupte dacă cumpărătorii nu confirmă plata în ruble până la 1 aprilie.
„Până acum situația este următoarea. Ieri mi s-au pus o mulțime de întrebări dacă înseamnă că, dacă nu există nicio confirmare pentru ruble, de la 1 aprilie, aprovizionarea cu gaz va fi întreruptă. Nu, nu, și nu rezultă din decretul [al președintelui Federației Ruse], care a fost semnat și publicat ieri. Plata pentru acele livrări care au loc acum nu ar trebui făcută astăzi, ar trebui făcută la sfârșitul celei de-a doua jumătate a lunii, aprilie sau chiar la începutul lunii mai”, a explicat Peskov.
Rusia a declarat că va elabora aranjamente practice pentru ca firmele străine să plătească pentru gazele importate în ruble, ceea ce crește probabilitatea unor întreruperi ale aprovizionării, în condițiile în care Occidentul a respins până acum cererea Moscovei.
Comisia Europeană a declarat săptămâna trecută că evaluează scenarii care includ o oprire completă a livrărilor de gaze rusești iarna viitoare, ca parte a planurilor sale de urgență pentru șocurile de aprovizionare.
Europa primește aproximativ 40% din gazele sale din Rusia. Anul trecut, importurile au fost de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi.
Cererea lui Putin a alimentat temerile în Germania, prima economie europeană, care depinde foarte mult de gazul rusesc, cu privire la posibilele întreruperi și la impactul asupra industriilor și gospodăriilor în cazul în care utilitățile nu vor plăti în ruble.
Datele de la Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze din Uniunea Europeană sunt pline în prezent în proporție de 26%, subliniind provocarea de a înlocui Rusia ca furnizor de energie.
Comisia Europeană a propus o legislație prin care se cere țărilor UE să umple depozitele până la cel puțin 80% în acest an.