Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pe lângă cereale, autoritățile din…

Pe lângă cereale, autoritățile din Ungaria au interzis importurile de miere și de anumite produse din carne din Ucraina

Sursa foto: Reuters

Autoritățile din Ungaria au interzis importurile de miere și de anumite produse din carne, pe lângă cereale, din Ucraina până pe 30 iunie, sporind presiunea asupra Bruxelles-ului pentru a extinde măsurile propuse la nivelul Uniunii Europene, scrie Reuters.

Comisia Europeană a anunțat miercuri că va dispune măsuri preventive de urgență pentru grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță, după ce unele țări din Europa Centrală au luat măsuri unilaterale de interzicere a importurilor de produse alimentare din Ucraina pentru a-și proteja propriile sectoare agricole.

Cu toate acestea, autoritățile din Ungaria și Polonia au declarat că ar trebui incluse și alte produse.

Interdicția ungară privind importurile de cereale și produse agricole importante „include 25 de produse, dintre care cele mai importante sunt cerealele, semințele de rapiță și de floarea-soarelui, făina, uleiul, mierea și anumite produse din carne”, a declarat Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Anunțul guvernului ungar a fost făcut după ce ministrul ungar al agriculturii, Istvan Nagy, a cerut extinderea oricărei interdicții de import la nivelul UE pentru a include „ouăle, mierea și carnea de pasăre. De asemenea, Nagy a declarat miercuri că Ungaria va continua să permită tranzitul de cereale ucrainene, asigurând transportarea acestora „într-un mod controlat”.

„A meritat ca Ungaria să ia măsuri ferme și să protejeze interesele fermierilor maghiari”, a spus el, referindu-se la interdicție, adăugând că măsurile au forțat Bruxelles-ul să acționeze.

Zilele trecute, autoritățile din Slovacia, Polonia și Bulgaria au interzis importurile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina. UE a criticat Polonia și Ungaria din pricina stopării unilaterale a importurilor de cereale din Ucraina. Comisia Europeană a insistat asupra competențelor sale în materie de comerț.

Dat fiind că pe piața europeană internă a celor 27 de state membre nu există granițe sau taxe vamale, cerealele din Ucraina pot fi tranzacționate liber în interiorul UE, chiar dacă Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au decis stoparea importurilor. Pentru a fi eficientă, stoparea importurilor ar trebui decisă de toate cele 27 de state membre. Miriam Garcia Ferrer, purtătoare de cuvânt a UE în chestiuni comerciale, a subliniat că între UE și Ucraina există un amplu acord de liber schimb, care este valabil desigur și pentru Polonia și Ungaria, după cum este valabil pentru toate celelalte state membre. Potrivit acestui acord, taxele vamale pentru exporturile Ucrainei în UE și prin UE sunt în mare măsură suspendate de la debutul invaziei ruse. Prin asta se facilitează Ucrainei vânzarea cerealelor și altor mărfuri în străinătate, ocolind porturile ucrainene de la Marea Neagră, atacate de Rusia.