Parlamentul Georgiei a votat în prima lectură legea privind „agenții străini”. La Tbilisi au loc proteste masive
Parlamentul Georgiei a adoptat, în prima lectură, un proiect de lege controversat privind „agenții străini”, despre care criticii spun că este inspirat dintr-o lege aprobată de Rusia în 2012. Sute de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi pentru a protesta față de noua lege. Meduza scrie că protestul a devenit violent și poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva manifestanților.
Sursa citată menționează că din cei 150 de deputați, 76 au votat pentru legea „agenților străini”, 13 au votat împotrivă, iar 61 s-au abținut. Proiectul de lege impune organizațiilor care primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți străini” și să se supună monitorizării de către Ministerul Justiției. În caz contrar, riscă amenzi substanțiale.
Ambasada SUA în Georgia a emis o declarație în contextul dezbaterilor din Parlamentul georgian cu privire la legea „agenților străini”.
„Astăzi este o zi neagră pentru democrația georgiană. Discutarea de către parlamentul georgian a legilor inspirate de Kremlin este incompatibilă cu aspirațiile țării de integrare europeană și dezvoltare democratică. Adoptarea legilor (privind „influența străină”- n. red.) va afecta relațiile Georgiei cu partenerii săi strategici și va îngreuna activitatea organizațiilor care își ajută concetățenii. Proiectul de lege și dezbaterea intensă a acestuia ridică îndoieli cu privire la pregătirea partidului de guvernământ pentru integrarea euro-atlantică”, se arată în declarația Ambasadei SUA în Georgia.
Blocul de guvernământ Visul Georgian a anunțat în februarie că susține legislația, care trebuie să treacă prin mai multe etape de aprobare înainte de a deveni lege. Criticii au comparat legea cu una adoptată în Rusia în 2012 și care este folosită pentru a reprima societatea civilă rusă și presa independentă. Potrivit activiștilor, proiectul de lege dovedește că Georgia se schimbă către un regim autoritar, notează Reuters.
În februarie, peste 60 de instituții de presă și grupuri ale societății civile au declarat că nu vor respecta legea dacă aceasta va fi adoptată.