Parlamentul European urmează să aprobe un raport prin care va cere instituțiilor UE să interzică schema „pașapoartelor de aur” pentru solicitanții din Rusia
Parlamentul European urmează să aprobe miercuri, 8 martie, un raport prin care va îndemna instituțiile UE să interzică schema „pașapoartelor de aur” până în 2025 și să stopeze „imediat” eliberarea de vize pentru solicitanții din Rusia, scrie Reuters.
Măsura vine ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, care a declanșat sancțiuni globale de o severitate fără precedent împotriva Moscovei, printre aceștia fiind mai mulți oligarhi ruși, care sunt apropiați președintelui rus Vladimir Putin.
Industria pașapoartelor de aur, care între 2011 și 2019 a generat investiții în țările UE de peste 20 de miliarde de euro (21,8 miliarde de dolari), este în prezent aproape în întregime nereglementată în UE, în ciuda faptului că multe țări au derulat aceste scheme de ani de zile.
State UE precum Malta și Cipru au obținut profituri uriașe cu schemele lor de pașapoarte, iar vicepreședintele Comisiei Europene care supervizează politica financiară, Valdis Dombrovskis, a creat un program de investiții de succes în domeniul reședinței în Letonia, pe când era prim-ministru în această țară la începutul deceniului trecut.
În raportul lor, legislatorii UE afirmă că încetarea acestor scheme ar putea avea un impact economic semnificativ în unele țări. Prin urmare, ei propun eliminarea treptată a schemelor de „pașapoarte de aur” și norme stricte pentru acordurile de ședere, inclusiv controale mult mai riguroase ale solicitanților.
Societățile care dezvoltă și promovează aceste programe, precum Henley & Partners, ar trebui să se confrunte cu cerințe stricte. Conform propunerii, care este susținută de o majoritate a legislatorilor, veniturile generate de aceste programe ar fi impozitate pentru a finanța bugetul UE.
Într-un amendament la propunerea inițială, determinat de invazia rusă în Ucraina, Parlamentul European îndeamnă la stoparea imediată a vânzărilor de vize și permise de ședere către ruși, printre cei mai mari beneficiari ai acestor programe.
Odată aprobat, raportul va fi înaintat Comisiei Europeane, care are puterea de a propune acte legislative.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a declarat că nu este de acord cu necesitatea unor noi norme privind vânzările de cetățenie, deoarece deja a inițiat proceduri legale pentru a închide schemele existente de „pașapoarte de aur” în Malta, Cipru și Bulgaria.