Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul European lansează o pagină…

Parlamentul European lansează o pagină web în cooperare cu Parlamentul ucrainean

Parlamentul European și Legislativul ucrainean au lansat o pagină web comună. Site-ul arată modul în care UE a sprijinit Ucraina din 2014.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, din 2014, autoritatea legislativă a Uniunii Europene s-a angajat „într-un nivel fără precedent de cooperare cu Rada Supremă (Parlamentul) din Ucraina în domeniul sprijinirii democrației. În cadrul unui Memorandum de Înțelegere, reînnoit în 2021 de președintele PE și președintele Radei, au loc schimburi și dialoguri regulate, vizite de studiu și acțiuni de sprijin, precum și cooperare în domeniile IT, securitate cibernetică și comunicare”.

UE este alături de Ucraina – pagina web (în engleză și ucraineană) creată de Parlament oferă cele mai recente știri, video și podcasturi, legislație relevantă și rezoluții pentru a arăta modul în care UE ajută Ucraina. Conținutul din Parlamentul ucrainean ar putea fi, de asemenea, distribuit pe site. Sprijinirea activă a eforturilor UE de a promova democrația și drepturile omului în lume este una dintre responsabilitățile de bază ale Parlamentului.

De-a lungul anilor, UE și Parlamentul European s-au opus în mod constant agresiunii ruse împotriva Ucrainei. Într-o rezoluție adoptată în decembrie 2021, europarlamentarii au cerut Rusiei să-și retragă trupele care amenință Ucraina și au spus că orice agresiune a Moscovei trebuie să aibă un preț economic și politic ridicat. Parlamentul și-a exprimat deja îngrijorarea profundă cu privire la acumularea masivă a armatei ruse la granița cu Ucraina și în Crimeea ocupată ilegal, într-o rezoluție adoptată în aprilie 2021”, se arată în comunicat.

Ca răspuns la invazia rusă în Ucraina, UE a adoptat un pachet de sancțiuni fără precedent care vor avea „consecințe grave pentru Rusia”.

Este a 16-a zi de război în Ucraina. Rusia a acuzat Ucraina că ar produce armament biologic și a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. Occidentul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Autoritățile ucrainene susțin că peste 100 000 de ucraineni au fost evacuați în ultimele două zile.

LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina