Opozantul rus Vladimir Kara-Murza a fost transferat într-o unitate cu unul din cele mai stricte regimuri de detenție din Rusia
Administrația coloniei penale de maximă securitate nr. 6, din regiunea Omsk, l-a transferat pe liderul opoziției ruse, Vladimir Kara-Murza, într-o unitate de tip celulă, pentru șase luni, potrivit declarațiilor fostului său avocat, Vadim Prohorov, potrivit Ekho Kavkaza.
Ekho Kavkaza scrie că, potrivit lui Vadim Prokhorov, Vladimir Kara-Murza a fost trimis timp de șase luni, într-o celulă, de tip carceră, aceasta fiind perioada maximă permisă de lege.
Spațiile de tip celulă sunt o închisoare într-o colonie, în care, conform legii, „cei care încalcă în mod persistent regulile trebuie să fie separați de majoritatea deținuților”, potrivit Ekho Kazvkaza.
Presa scrie că Vladimir Kara-Murza a fost trimis acolo pentru că „nu și-a ținut mâinile la spate timp de câteva secunde, când, potrivit administrației, ar fi trebuit să facă acest lucru”.
Fostul său avocat, Prokhorov, a menționat că noile condiții de detenție ar putea amenința viața politicianului din cauza sănătății sale precare, scrie Ekho Kavkaza.
Vladimir Kara-Murza are 42 de ani și este un activist politic, jurnalist și prizonier politic rus.
Acesta a fost un protejat al lui Boris Nemțov și a fost vicepreședinte al organizației Rusia Deschisă, un ONG fondat de omul de afaceri rus și fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care a promovat societatea civilă și democrația în Rusia.
A fost ales, în 2012, în Consiliul Coordonator al Opoziției Ruse și a ocupat funcția de lider adjunct al Partidului pentru Libertatea Poporului din 2015 până în 2016.
În 2017, presa internațională scria că opozantul rus, Kara-Murza ar fi fost otrăvit, după cum el însăși susținea, de către regimul Putin, acest lucru întâmplându-se a doua oară, după ce același lucru i s-a mai întâmplat și în 2015, potrivit declarațiilor sale.
În aprilie 2022, Vladimir Kara-Murza a fost arestat sub acuzația de nerespectare a ordinelor poliției, iar mai târziu, arestarea sa a fost prelungită după ce au fost aduse noi acuzații de discreditare a armatei, iar în octombrie, alte acuzații de trădare au fost aduse împotriva lui.
Amnesty International și multe alte organizații consideră acuzațiile ca fiind motivate politic.
Vladimir Kara-Murza a criticat invazia rusă a Ucrainei din 2022, cerând sancțiuni „împotriva oficialilor ruși care se fac vinovați de abuzuri ale drepturilor omului și de corupție și l-a criticat pe președintele rus Vladimir Putin pentru modul în care sunt tratați disidenții politici în Rusia”, fapt pentru care, la 17 aprilie 2023, acesta a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.
În octombrie 2022, Vladimir Kara-Murza a fost distins cu Premiul Václav Havel pentru Drepturile Omului, potrivit presei internaționale.