OPEC+ va majora „nesemnificativ” producția de petrol în următoarea perioadă. Motivele invocate de organizație
Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători de țiței (OPEC+) urmează să își majoreze obiectivul de producție de petrol cu 100.000 de barili pe zi, o cantitate despre care unii analiștii au spus că este o insultă la adresa președintelui american Joe Biden, după ce acesta s-a deplasat în Arabia Saudită pentru discuta cu liderul grupului de producători despre majorarea producției pentru a ajuta Statele Unite și economia globală, relatează Reuters.
Creșterea, echivalentă cu 86 de secunde din cererea zilnică de petrol la nivel mondial, vine după săptămâni de speculații potrivit cărora călătoria lui Biden în Orientul Mijlociu și aprobarea de către Washington a vânzărilor de sisteme de apărare antirachetă către Riad și Emiratele Arabe Unite vor aduce mai mult petrol pe piața mondială.
„Este atât de puțin încât este lipsit de sens. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic, este aproape insultător”, a declarat Raad Alkadiri, director general pentru energie, climă și sustenabilitate la Eurasia Group.
Creșterea de 100.000 de barili pe zi va fi una dintre cele mai mici de la introducerea cotelor OPEC în 1982, arată datele OPEC.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, în frunte cu Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC+ care s-a format în 2017, au crescut producția cu aproximativ 430.000-650.000 barili pe zi pe lună, în timpul revenirii după reducerile record ale ofertei introduse atunci când blocajele pandemice au sufocat cererea.
Cu toate acestea, ei au întâmpinat dificultăți în atingerea obiectivelor complete, deoarece majoritatea membrilor și-au epuizat potențialul de producție după ani de investiții insuficiente în noi capacități, notează sursa citată.
Combinată cu întreruperile legate de invazia Rusiei în Ucraina în februarie, lipsa rezervelor a dus la creșterea piețelor de energie și a stimulat inflația.
OPEC+, care se va reuni din nou în data de 5 septembrie, a precizat într-o declarație că o capacitate de rezervă limitată impune ca aceasta să fie utilizată cu mare prudență ca răspuns la întreruperi grave ale aprovizionării.
De asemenea, a afirmat că o lipsă cronică de investiții în sectorul petrolier va avea un impact asupra ofertei adecvate pentru a satisface cererea în creștere după 2023.
Surse din cadrul OPEC+, care au vorbit sub protecția anonimatului, au citat, de asemenea, nevoia de cooperare cu Rusia ca parte a grupului OPEC+ mai larg.
„(Această decizie) este pentru a liniști Statele Unite. Și nu prea mare încât să deranjeze Rusia”, a declarat o sursă din OPEC+ pentru Reuters.
Contractele futures de referință pentru petrolul Brent au sărit cu aproximativ 2 dolari pe baril după decizia OPEC, ajungând să se tranzacționeze aproape de 101 dolari pe baril.
La scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”, prețul petrolului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani.