Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Omul de afaceri din Slovacia,…

Omul de afaceri din Slovacia, acuzat că a pus la cale asasinarea în 2018 a unui jurnalist de investigații și a logodnicei sale, achitat din nou

Jan Kuciak și logodnica sa, Martina Kusnirova, împușcați mortal în februarie 2018

Omul de afaceri din Slovacia, Marian Kocner, acuzat pentru că ar fi comandat uciderea în 2018 a jurnalistului de investigație Jan Kuciak și a logodnicei sale, a fost achitat a doua oară. Decizia a fost pronunțată vineri, 19 mai, de un tribunal din Slovacia. Alena Zsuzsova, asistenta omului de afaceri, a fost condamnată la 25 de ani de închisoare pentru organizarea crimei, scrie AP.

Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracțiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar. În 2021, Marian Kocner a fost achitat în acest dosar, iar Curtea Supremă din Slovacia a ordonat inițierea investigațiilor repetate pe acest caz.

Omul de afaceri din Slovacia, Marian Kocner, acuzat că a comandat asasinarea jurnalistului de investigații Jan Kuciak

Astfel, prin decizia pronunțată vineri, 19 mai, Marian Kocner a fost achitat a doua oară în dosarul privind asasinarea jurnalistului slovac de investigații, Jan Kuciak. De asemenea, au fost retrase acuzațiile privind comandarea omorului a doi procurori și a unui avocat în 2017-2018. Cu toate acestea, Kocner va rămâne în închisoare, deoarece ispășește o pedeapsă de 19 ani de detenție pentru fals în documente.

Alena Zsuzsova, asistenta lui Marian Kocner, a fost găsită vinovată de organizarea asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak, precum și de planificarea tentativelor de asasinat asupra a doi procurori. Zsuzsova a fost condamnată la 25 de ani de închisoare și trebuie să plătească 160 000 de euro daune morale supraviețuitorilor. Cazul nu s-a încheiat încă, deoarece atât acuzarea, cât și inculpații pot face apel. Procurorii au cerut închisoare pe viață pentru ambii inculpați.

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, în 21 februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.