OMS se pregătește pentru posibile „atacuri chimice” în Ucraina
Directorul biroului regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge, a declarat că instituția se pregătește pentru posibile „atacuri chimice” în Ucraina, semn că ia în serios avertismentele venite atât din partea Occidentului, cât și a Moscovei, scrie Reuters.
„Având în vedere incertitudinile situației actuale, nu există asigurări că războiul nu se va înrăutăți. OMS ia în considerare toate scenariile și face planuri de urgență pentru diferite situații care ar putea afecta populația Ucrainei, de la tratarea victimelor în masă, până la atacuri chimice”, a spus el.
Hans Kluge a refuzat să dea mai multe detalii despre planurile OMS.
Întrebat despre un posibil atac chimic rusesc asupra Ucrainei, Kluge a declarat: „Răspunsul scurt este că OMS se pregătește pentru orice eventualitate în cadrul mandatului nostru”.
Oficialii occidentali și-au exprimat în repetate rânduri temerile că Rusia ar putea folosi arme chimice și biologice în Ucraina, cu riscuri de propagare în afara țării.
O bază de date a OMS a arătat că, de la începutul invaziei rusești în Ucraina, au avut loc 91 de atacuri asupra spitalelor din Ucraina, soldate cu 73 de decese. Organizația medicală caritabilă MSF a fost martoră la un bombardament asupra unui spital în această săptămână.
Jarno Habicht, șeful biroului OMS din Ucraina, a declarat că acest lucru le răpește oamenilor speranța, „deoarece spitalele și unitățile de îngrijire a sănătății sunt locurile unde oamenii merg pentru a fi tratați și vindecați”.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.