Olirgarhul rus Leonid Nevzlin anunță că renunță la cetățenia rusă, declarând că „tot ce atinge Putin moare”
Omul de afaceri și filantropul israelian de origine rusă, Leonid Nevzlin, a anunțat marți, 8 martie, că renunță la pașaportul său rus în semn de protest față de invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie The Washington Post.
„Tot ceea ce atinge Putin moare. Sunt împotriva războiului. Sunt împotriva ocupației. Sunt împotriva genocidului poporului ucrainean”, scris Nevzlin într-o postare pe Facebook.
Potrivit The Washington Post, Nevzlin a fost printre primii oligarhi ruși proeminenți care și-au impus un exil în Israel, fugind de ceea ce el a descris drept o campanie de persecuție motivată politic de către președintele rus Vladimir Putin.
În 2003, Nevzlin a fugit din Rusia în Israel, pe fondul unei investigații susținute de Kremlin asupra companiei sale petroliere Yukos. Nevzlin a deținut Yukos împreună cu Mihail B. Hodorkovski, care a fost închis de un tribunal din Moscova sub acuzația de fraudă și, mai târziu, de delapidare și spălare de bani.
Israelul a refuzat cererile de extrădare a lui Nevzlin pentru a fi acuzat în Rusia de crimă, tentativă de omor și fraude financiare.
Nevzlin a negat toate acuzațiile și a spus că sunt încercări ale lui Putin de a-l reduce la tăcere pe el și alți critici.
„Am fost unul dintre primii care au fost loviți de Putin. Mi-a aruncat prietenii în închisoare și i-a ucis pe unii dintre ei”, a scris Nevzlin. „Am petrecut aproape douăzeci de ani în afara Rusiei, dar exact asta mi-a permis să văd procesul ei de putrezire și descompunere.”
Nevzlin a scris marți că rușii au aplaudat căderea Uniunii Sovietice în anii 1990. „Să mulțumesc Domnului că unii dintre ei nu mai trăiesc astăzi”, a scris el. „Ziua în care Patria, ale cărei pașapoarte proaspete le-au sărutat, a devenit un stat fascist”.
În anii care au urmat anexării de către Rusia a Peninsulei Crimeea a Ucrainei în 2014, un nou val de cetățeni ruși bogați, inclusiv fostul proprietar al echipei de fotbal Chelsea Premier League și susținătorul de multă vreme al lui Putin, Roman Abramovici, au preluat cetățenia israeliană, parțial, pentru a evita sancțiunile SUA care au rezultat.
Mulți oligarhi continuă să aibă legături de afaceri și financiare în Rusia și au fost precauți în a critica în mod public războiul.
Bancherul miliardar Mikhail Fridman, sancționat de Occident, a descris războiul drept o „tragedie” și a spus că războiul „nu poate fi niciodată răspunsul”. Dar, într-o conferință de presă cu jurnaliştii la Londra, el a spus că nu va critica direct invadarea Ucrainei de către Putin, pentru a evita represaliile împotriva angajaților săi.
Bancherul miliardar Mikhail Fridman, sancționat de Occident, a descris războiul drept o „tragedie” și a spus că războiul „nu poate fi niciodată răspunsul”. Dar, într-o conferință de presă cu jurnaliştii la Londra, el a spus că nu va critica direct invadarea Ucrainei de către Putin, pentru a evita represaliile împotriva angajaților săi.
Joi, 10 martie, este a 15-a zi de război în Ucraina. De la începutul „operațiunii militare speciale” anunțată de Rusia, pe teritoriul Ucrainei au fost bombardate mai multe orașe, iar mii de cetățeni au fost evacuați în alte regiuni ale țării. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o întrevedere cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în Turcia.
Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.