Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Oameni nevinovați sunt forțați să…

„Oameni nevinovați sunt forțați să apeleze la dictator pentru eliberarea lor”. Lukașenko a grațiat încă 30 de deținuți politici

Sursa foto: Profimedia Images

Dictatorul belarus Alexandr Lukașenko a grațiat încă 30 de deținuți „condamnați pentru infracțiuni legate de proteste”. Lista include 7 femei și 23 de bărbați, dintre care majoritatea sunt părinți ai unor copii sub 18 ani, relatează Novaya Gazeta Europe.

Descriind această măsură drept „un gest uman” care le va oferi foștilor deținuți „o șansă de a reveni la o viață normală, la familie și la muncă”, serviciul de presă al lui Lukașenko a subliniat că toți deținuții i-au cerut grațierea lui Lukașenko și „s-au căit sincer și au promis că vor respecta legea”.

La jumătatea lunii august, un anunț similar a fost făcut de agenția de presă de stat BELTA, când Lukașenko a grațiat 30 de deținuți politici, dintre care unii sufereau de probleme grave de sănătate.

Franak Viachorka, consilierul politic al liderei opoziției belaruse aflate în exil, Svetlana Tihanovskaia, a declarat atunci pentru IStories că cele 30 de grațieri includeau persoane care fuseseră deja eliberate în iulie și august. Centrul pentru drepturile omului „Viasna” a numit între timp șase dintre acestea.

Regimul belarus este cunoscut pentru încarcerarea criticilor săi, o tendință care a devenit și mai pronunțată în urma protestelor împotriva fraudării alegerilor prezidențiale din 2020. „Viasna” estimează că Belarus are cel puțin 1 371 de deținuți politici, în timp ce alte mii au fugit din țară pentru a evita urmărirea penală.

Regimul Lukașenko creează adesea condiții insuportabile în închisorile belaruse pentru deținuții politici, forțându-i să-și recunoască vina pentru a solicita grațierea, a declarat activistul belarus pentru drepturile omului Pavel Sapelka. „Acest lucru este exploatat cu cinism de autoritățile belaruse în scopuri propagandistice: oameni nevinovați sunt forțați să apeleze la dictator pentru eliberarea lor”, a adăugat Sapelka.

Soarta multor deținuți politici încarcerați în Belarus este necunoscută, mai scrie sursa citată.

Activiștii pentru drepturile omului spun că există aproximativ 1.400 de persoane în închisorile din Belarus pentru că și-au exprimat disidența față de Lukașenko, care conduce țara de 30 de ani. Acesta a intensificat represiunea împotriva opozanților începând din 2020, când au izbucnit proteste în masă după ce și-a revendicat victoria în urma unor alegeri despre care opoziția și guvernele occidentale au afirmat că au fost fraudate în mare măsură, notează Reuters.