Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   O jurnalistă ucraineană a murit…

O jurnalistă ucraineană a murit într-o închisoare în Federația Rusă. Reporteri fără frontiere: „Este al 13-lea jurnalist care moare din cauza activității sale de la începutul invaziei ruse din 2022”

Sursa: rsf.org

Jurnalista ucraineană Victoria Roșcina a murit într-o închisoare rusă. Aceasta a murit în captivitate în Rusia la 19 septembrie, potrivit unei scrisori din partea Ministerului rus al Apărării, primită de familia sa la 10 octombrie. Autoritățile ucrainene au confirmat informațiile. Ea avea 27 de ani.

Roșcina este acum al 13-lea jurnalist care moare din cauza activității sale de la invazia rusă din 24 februarie 2022. Ea a fost unul dintre cei douăzeci de jurnaliști ucraineni reținuți de Rusia pentru reportajele lor, conform organizației Reporteri fără frontiere (RSF).

Jurnalista independentă, care lucra pentru presa ucraineană independentă Ukrainska Pravda, a dispărut la 3 august 2023, în timp ce călătorea în teritoriile ocupate ale Ucrainei via Rusia pentru a relata despre război. De atunci, Roșcina nu a mai dat niciun semn de viață, în ciuda solicitărilor adresate autorităților ruse, inclusiv o solicitare din partea RSF.

De la 24 februarie 2022, aproximativ o sută de jurnaliști ucraineni și străini au fost victime ale abuzurilor forțelor de ocupație ruse. Nouăsprezece sunt încă reținuți de Rusia, care refuză să furnizeze informații cu privire la detenția unora dintre acești jurnaliști.

Rusia ocupă locul 162 din 180 de țări în clasamentul mondial al libertății presei 2024 al RSF; Ucraina ocupă locul 61.

Andrii Iusov, un purtător de cuvânt al agenției de informații militare din Ucraina, a declarat pentru Suspilne că Roșcina trebuia să fie inclusă într-un viitor schimb de prizonieri, scrie The Kyiv Independent.

Roșcina a acoperit invazia la scară largă a Rusiei pentru mai multe instituții de presă ucrainene, inclusiv Hromadske, Ukrainska Pravda și Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL).

În martie 2022, Roșcina a fost reținută timp de 10 zile de ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei în timp ce părăsea Berdiansk în direcția Mariupol. Ca o condiție a eliberării sale, ea a fost obligată să înregistreze un videoclip în care să spună că forțele ruse i-au salvat viața.