Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   New York Post: Președinta R.…

New York Post: Președinta R. Moldova, Maia Sandu, în lista femeilor puternice care i se opun lui Vladimir Putin

Cotidianul american New York Post a făcut o listă a femeilor lidere puternice din Europa, care i se opun cu vehemență președintelui rus, Vladimir Putin, care a declanșat războiul împotriva Ucrainei. În toată Europa, femeile sunt cele care depășesc granițele politice și geografice și care cer încetarea agresiunii brutale a Rusiei, notează publicația americană. NYP publică, astfel, numele a cinci femei lidere din Europa, despre care americanii trebuie să cunoască. Printre ele se numără și președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Publicația vorbește despre manifestațiile de stradă din R. Moldova, alimentate de agitația rusă și care amenință să destabilizeze cea mai săracă țară din Europa. „Sub conducerea Maiei Sandu, R. Moldova a acceptat un număr mare de refugiați și a rămas ferm pro-occidentală. Asta, în ciuda faptului că nu are practic forțe armate și este dependentă sută la sută de gazul rusesc”.

Publicația americană mai amintește că Rusia a ocupat regiunea transnistreană a R. Moldova, precum și declarațiile Maiei Sandu în acest context: „Războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei ne arată clar prețul libertății”. Ea a candidat pe o platformă de reforme anticorupție și a câștigat, în ciuda campaniilor vicioase de dezinformare ale Rusiei împotriva ei, mai notează NYP.

În lista cotidianului american cu femeile care i se opun lui Vladimir Putin se mai numără Annalena Baerbock, prima femeie ministră de Externe al Germaniei, prim-ministra finlandeză, Sanna Marin, prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.