Navalny susține că i s-a deschis un nou dosar penal pentru insultarea unui judecător
Opozantul rus Alexei Navalny susține că i s-a intentat un nou dosar penal. Acesta a anunțat că un anchetator al Departamentului Principal de Investigații al Comitetului de Investigații din Rusia a venit la el în colonia Vladimir și l-a informat despre acest lucru, notează Novaya Gazeta.
Potrivit sursei citate, anchetatorul i-ar fi spus lui Navalny că împotriva lui au fost inițiate trei dosare penale. Cel mai recent dosar a fost intentat pentru insultarea magistratei Vera Akimova.
Alte două cazuri se referă la „delapidarea donațiilor” care au fost trimise către FBK (una din fundațiile lui Navalny care a fost inclusă de Ministerul Justiției în lista organizațiilor care îndeplinesc funcția de agent străin) și dosarul privind „crearea unei organizații non-profit care încalcă personalitatea și drepturile cetățenilor” (care a devenit cunoscut la sfârșitul lunii aprilie).
La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă. Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.
După ce opozantul rus Alexei Navalny a fost condamnat pe 2 februarie, de un tribunal din Moscova, la doi ani și opt luni de închisoare, mai mulți oameni au ieșit să protesteze în mai multe orașe din Rusia. Manifestații în sprijinul opozantului rus au avut loc în mai multe orașe din Rusia, la 23 ianuarie și 31 ianuarie, care s-au soldat cu mii de persoane reținute. Au existat arestări la Moscova și Sankt Petersburg, iar pe 2 februarie, în toată țara aproape 1,5 mii de persoane au fost reținute, după condamnarea lui Navalny.
Ulterior, instanța a aplicat o amendă opozantului rus în valoare de 850 de mii de ruble în cazul calomniei împotriva veteranului Ignat Artemenko. Cazul „insultării unui veteran” a avut loc, după ce Navalny s-a întors în Rusia și după înlocuirea pedepsei suspendate cu una reală, au avut loc proteste în toată țara.
Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.
La sfârșitul lunii decembrie, Comitetul de anchetă a anunțat inițierea unui nou dosar penal împotriva lui Navalny. Ancheta a asigurat că Navalny, „fiind șeful real” al FBK și al altor fundații non-profit, „împreună cu alte persoane” au cheltuit peste 356 milioane de ruble din 588 milioane de ruble în scopuri personale, care au fost colectate ca donații și destinate scopurile fondurilor. În același timp, Comitetul de anchetă nu a confirmat modul în care au determinat „banii furați”.