Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO va organiza un exercițiu…

NATO va organiza un exercițiu nuclear anual începând de luni, a anunțat noul secretar general al Alianței

Sursa: Reuters

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) își va începe luni, 14 octombrie, exercițiul nuclear anual, a declarat joi secretarul general al alianței, Mark Rutte, pe fondul unei retorici nucleare sporite din partea președintelui rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Avioane de luptă F-35A și bombardiere B-52 se vor număra printre cele aproximativ 60 de aeronave din 13 națiuni care vor lua parte la exercițiul Steadfast Noon, găzduit de Belgia și Olanda, au declarat oficialii NATO.

Într-o lume incertă, este vital să ne testăm apărarea și să ne consolidăm apărarea, astfel încât adversarii noștri să știe că NATO este pregătită și este capabilă să răspundă oricărei amenințări”, a declarat Rutte la Londra, după întâlniri cu premierul Keir Starmer și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Întregul exercițiu se va concentra în special pe Regatul Unit, Marea Nordului, dar și pe Belgia și Țările de Jos”, a adăugat el.

Exercițiul nu utilizează arme reale. Însă aproximativ 2 000 de militari care iau parte la exerciții vor simula misiuni în care avioanele de război transportă focoase nucleare americane, au declarat oficialii.

Exercițiul va începe luni și va dura aproximativ două săptămâni, potrivit oficialilor celor 32 de membri ai alianței militare transatlantice.

Putin a avertizat în mod repetat Occidentul cu privire la potențialele consecințe nucleare de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

Acesta a declarat luna trecută că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă ar fi lovită cu rachete convenționale și că Moscova ar considera orice atac asupra sa susținut de o putere nucleară drept un atac comun.

Oficialii NATO au subliniat că exercițiul lor nu a fost un răspuns la declarațiile recente ale Moscovei și că exercițiile au avut loc anual timp de mai bine de un deceniu.

„Noi nu … ne adaptăm constant în funcție de ceea ce se spune sau nu se spune într-o anumită zi”, a declarat Angus Lapsley, secretarul general adjunct al NATO pentru politica de apărare și planificare.

Dar el a spus că exerciții precum Steadfast Noon au fost importante pentru a demonstra capacitățile nucleare ale NATO și pentru a descuraja orice atac.

Încercăm să descurajăm orice adversar, și în principal Rusia, în mai multe moduri diferite, inclusiv descurajarea convențională”, a declarat el reporterilor la sediul NATO din Bruxelles.