Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   NATO trimite nave și avioane…

NATO trimite nave și avioane de patrulare în Marea Baltică după deteriorarea mai multor cabluri submarine

Sursa foto: Reuters

Țările NATO vor desfășura fregate, avioane de patrulare și drone navale în Marea Baltică pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și își vor rezerva dreptul de a lua măsuri împotriva navelor suspectate care reprezintă o amenințare la adresa securității, au declarat marți, 14 ianuarie, membrii alianței. Declarația vine în urma unor serii de incidente în care au fost deteriorate cabluri de telecomunicații și conducte de gaze, scrie Reuters.

Luna trecută, poliția finlandeză a confiscat un petrolier care transporta petrol rusesc și a declarat că suspectează că nava a deteriorat linia electrică finlandezo-estoniană Estlink 2 și patru cabluri de telecomunicații prin tragerea ancorei sale pe fundul mării. Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a spus că avaria din 25 decembrie a fost „cu siguranță” legată de Rusia.

„Sunt legate cu siguranță în sensul că nava făcea parte din flota fantomă rusă. Legătura există cu siguranță”, a declarat Stubb pentru Reuters, adăugând, totuși, că este prea devreme pentru a trage alte concluzii cu privire la atribuire.

În timp ce regiunea se află în stare de alertă maximă de teama sabotajului, armata poloneză a dezmințit că o navă rusească „flotă fantomă” a fost văzută circulând în apropierea gazoductului Baltic Pipe, declarând că acest lucru „nu s-a întâmplat”.

Acțiunile Finlandei împotriva petrolierului Eagle S au arătat că navele care provoacă daune pot fi reținute de forțele de ordine, a declarat marți secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul unei conferințe de presă după reuniunea celor opt națiuni de la Helsinki.

„Amenințările potențiale la adresa infrastructurii noastre vor avea consecințe, inclusiv posibila îmbarcare, sechestrare și arestare”, a declarat Rutte.

Membrii NATO analizează posibilitatea de a viza flota fantomă a Rusiei din zonă prin sancțiuni, ca parte a eforturilor de a proteja instalațiile critice submarine, a declarat cancelarul german Olaf Scholz după reuniune.

„Vom continua să luăm măsuri împotriva flotei fantomă ruse, inclusiv prin sancțiunile care au fost deja introduse și altele care ar putea urma, inclusiv împotriva anumitor nave și companii de transport maritim care reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru mediu”, a declarat Scholz reporterilor.

Aproximativ 2.000 de nave traversează Marea Baltică în fiecare zi, ceea ce face dificilă monitorizarea tuturor, a declarat președintele leton Edgars Rinkevics.

„Să recunoaștem, nu putem asigura o protecție de 100%, dar dacă trimitem un semnal curajos, atunci cred că astfel de incidente vor scădea sau chiar se vor opri”, a declarat Rinkevics reporterilor.

Președintele Finlandei, Alexander Stubb, a evidențiat că trebuie efectuate studii juridice suplimentare pentru a evalua ce măsuri pot fi luate împotriva navelor suspectate, păstrând în același timp normele privind libertatea de navigație.