NATO evaluează opțiunea de mobilizare a armelor nucleare în stare de alertă din cauza amenințărilor Rusiei și Chinei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța discută despre scoaterea unor rachete din depozite și punerea lor în așteptare, din cauza amenințării „tot mai mari” din partea Rusiei și a Chinei. Declarațiile au fost făcute într-un interviu acordat publicației The Telegraph, citată de Meduza.
„Nu voi intra în detalii operaționale cu privire la câte focoase nucleare trebuie să fie puse în alertă și câte trebuie să fie păstrate în stoc, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste aspecte. Și, de fapt, asta facem”, a declarat Stoltenberg.
El a spus că alianța ar trebui să trimită un „semnal direct” adversarilor săi cu arsenalul său nuclear.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a punctat că obiectivul NATO este „o lume fără arme nucleare”, dar atâta timp cât acestea există, NATO „va rămâne o alianță nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă”.
Potrivit secretarului, China „investește masiv în arme moderne”, inclusiv într-un arsenal nuclear despre care a spus că va crește la o mie de focoase până în 2030.
„Și asta înseamnă că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, NATO s-ar putea confrunta cu ceva cu care (alianța, n. red) nu s-a mai confruntat niciodată, și anume doi potențiali adversari nucleari, China și Rusia. Desigur, acest lucru are consecințe”, a declarat secretarul general al alianței.
Președintele rus Vladimir Putin, vorbind la Forumul Economic de la Sankt Petersburg și comentând războiul din Ucraina, a reamintit că doctrina nucleară rusă prevede că utilizarea armelor nucleare este posibilă în cazul unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării. În opinia sa, un astfel de moment „nu a venit încă”.
În același timp, el a admis că doctrina ar putea fi modificată. Câteva zile mai târziu, adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Ryabkov, a declarat că Rusia ar putea modifica documentele de bază din sfera descurajării nucleare din cauza acțiunilor „inacceptabile și escaladante” ale Occidentului.