Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mulțumiri vs solicitarea demisiei lui…

Mulțumiri vs solicitarea demisiei lui Biden. Reacții la anunțul lui Joe Biden despre retragerea din cursa pentru Casa Albă

Sursa foto: Unian

După ce președintele american Joe Biden a anunțat că se retrage din cursa pentru Casa Albă și că o va susține pe actuala vicepreședintă a SUA Kamala Harris în confruntarea cu Donald Trump, pe platforma X, fostă Twitter, liderii europeni reacționează. În SUA, democrații îi mulțumesc lui Biden pentru sprijin, republicanii îi cer demisia din funcția de președinte al țării.

Harris intenționează să-l câștige pe Trump

Vicepreședinta Kamala Harris a declarat că este onorată de sprijinul lui Joe Biden, căruia i-a mulțumit „din numele poporului american pentru conducerea sa extraordinară în calitate de președinte al SUA”. Totodată, aceasta spune că intenționează să obțină nominalizarea Partidului Democrat.

„Voi face tot ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat și a ne uni națiunea – pentru a-l învinge pe Donald Trump”, a punctat Harris. 

Trump spune că Biden nu este capabil să servească în continuare

Donald Trump candidează pentru a doua oară la funcția de președinte al SUA. Acesta spune că Joe Biden „nu a fost potrivit pentru a candida la președinție, și cu siguranță nu este potrivit pentru a servi – și nu a fost niciodată!”.

„El a ajuns în funcția de președinte doar prin minciuni, știri false și prin faptul că nu și-a părăsit subsolul. Toți cei din jurul său, inclusiv medicul său și mass-media, știau că nu este capabil să fie președinte. (…) Vom suferi foarte mult din cauza președinției sale”, a scris Trump după anunțul lui Biden.

Republicanii îi cer lui Biden să demisioneze

The Guardian scrie că purtător de cuvânt al Camerei Reprezentanților SUA a emis o declarație în care îi cere lui Biden să renunțe și la președinție: „Dacă Joe Biden nu este potrivit să candideze la președinție, el nu este potrivit să servească ca președinte. El trebuie să demisioneze din funcție imediat”, a declarat Johnson.

Senatorul din Ohio, J.D. Vance, desemnat de Trump să candideze pentru funcția de vicepreședinte al SUA, l-a numit pe Biden „cel mai prost președinte din viața mea”.

„Kamala Harris a fost alături de el la fiecare pas. Ea deține toate aceste eșecuri și a mințit timp de aproape patru ani cu privire la capacitatea mentală a lui Biden – încărcând națiunea cu un președinte care nu își poate face treaba. (…) Președintele Trump și cu mine suntem pregătiți să salvăm America, indiferent cine se află în fruntea listei democraților”, a scris J.D. Vance.

Liderii europeni îi mulțumesc lui Biden. Zelenski: „Respectăm decizia dură, dar puternică”

Preşedintele leton Edgars Rinkēvičs a fost printre primii care au reacţionat public, afirmând: „Politica nu a fost niciodată mai interesantă”.

Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, i-a mulțumit lui Biden din numele poporului ucrainean pentru „sprijinul său neclintit în lupta Ucrainei pentru libertate”.

„Și respectăm decizia dură, dar puternică de astăzi. Vom fi întotdeauna recunoscători pentru conducerea președintelui Biden. El a sprijinit țara noastră în timpul celui mai dramatic moment din istorie, ne-a ajutat să-l împiedicăm pe Putin să ne ocupe țara și a continuat să ne sprijine pe parcursul acestui război teribil. Situația actuală din Ucraina și din întreaga Europă nu este mai puțin provocatoare și sperăm sincer că conducerea puternică și continuă a Americii va împiedica răul rusesc să reușească”, a scris Zelenski.

Potrivit G4Media, cancelarul german Olaf Scholz a declarat pe X: „Prietenul meu Joe Biden a realizat multe: pentru ţara sa, pentru Europa, pentru lume. Datorită lui, cooperarea transatlantică este strânsă, NATO este puternică şi SUA este un partener bun şi de încredere pentru noi. Decizia sa de a nu mai candida merită respect”.

Premierul polonez Donald Tusk l-a lăudat şi el pe Biden pe X: „Aţi luat multe decizii dificile datorită cărora Polonia, America şi lumea sunt mai sigure, iar democraţia mai puternică. Ştiu că aţi fost condus de aceleaşi motivaţii atunci când v-aţi anunţat decizia finală. Probabil cea mai dificilă decizie din viaţa dumneavoastră”.

Premierul Regatului Unit, Keir Starmer, a declarat că respectă decizia lui Biden, adăugând pe X: „Ştiu că, aşa cum a făcut de-a lungul carierei sale remarcabile, el decizia sa se bazează pe ceea ce crede că este cel mai bine pentru poporul american”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris pe Telegram: „Următorul pas după declaraţia scrisă a lui Biden cu privire la retragerea sa din cursa electorală ar trebui să fie o anchetă privind complotul dintre mass-media americane şi anumite cercuri politice pentru a ascunde adevărul despre starea sa mintală, (pentru) a manipula opinia publică în beneficiul unui partid politic”. Presa internațională observă similitudinile dintre mesajul Mariei Zaharova și cel publicat de Trump.