Moment istoric în România. Liderii UE au adoptat „Declaraţia de la Sibiu”, cu 10 promisiuni pentru cetăţenii europeni
Liderii Uniunii Europene au adoptat astăzi, 9 mai, Declarația de la Sibiu. Documentul conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.
Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene s-au reunit joi, 9 mai, într-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE.
Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat că reuniunea de la Sibiu arată că ”românii contează în Europa”, transmite AGERPRES.
„Summitul este extrem de important nu numai pentru Europa, este extrem de important şi pentru România şi pentru români şi este motiv de bucurie. Europa vine în România, Europa vine aici la summit şi mâine aici, din România, desenăm viitorul UE. Pentru români am un mesaj extrem de important: România contează, românii contează! Şi fiindcă suntem în perioada în care ne pregătim pentru alegerile europene trebuie să spun cu toată convingerea: votul românilor contează”, a afirmat, miercuri, preşedintele României.
Summitul, găzduit de preşedintele României Klaus Iohannis, se desfăşoară în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu şi are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Reuniunea este prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Cele 10 angajamente vizează domeniul apărării, spiritul de solidaritate în vremuri dificile, deschiderea către soluţii comune, protejarea democraţiei şi statului de drept, punerea accentului pe rezultate „acolo unde contează cel mai mult”, respectarea principiului echităţii, utilizarea mijloacelor potrivite ambiţiilor UE, protejarea viitorului următoarelor generaţii de europeni şi faptul că Europa va fi un lider mondial responsabil.
Summitul informal a reunit la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.
Documentul a fost adoptat la summit-ul de la Sibiu, organizat chiar de ziua Europei.