Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Moldovenii vor fi obligați să…

Moldovenii vor fi obligați să prezinte autorizație ETA-IL pentru a călători în Israel. Răspunsul R. Moldova

Imagine simbol

Începând cu 1 iunie 2024, cetățenii moldoveni care vor călători în Israel vor avea nevoie de o Autorizație electronică de călătorie de tip ETA-IL, împreună cu un alt număr de țări. Ambasada R. Moldova menționează că R. Moldova va fi impusă să răspundă cu decizii reciproce, potrivit unui comunicat al Ambasadei R. Moldova în Statul Israel.

„În contextul lansării și implementării, începând cu 1 iulie 2024, a sistemului ETA-IL în Israel, care va include și cetățenii moldoveni care călătoresc în Israel, Republica Moldova va fi impusă să răspundă cu decizii reciproce”, se arată în comunicat.

Ambasadorul Republicii Moldova în Statul Israel, Alexandr Roitman, a declarat în acest sens: „Ne bucurăm de un regim reciproc fără vize deja de 10 ani, merită menționat faptul că Republica Moldova a fost cea care a abolit unilateral regimul de vize cu Israelul în 2011, urmat de un Acord fără vize între cele două țări în 2014. În pofida regimului fără vize, în perioada menționată, ne-am confruntat cu multiple cazuri de refuz a intrării cetățenilor moldoveni în Statul Israel”.

Potrivit ambasadorului Alexandr Roitman, Sistemul ETA-IL va avea un impact asupra călătorilor moldoveni în Israel, mulți dintre care sunt angajați ai companiilor israeliene, și va atrage unilateral încetarea regimului fără vize cu Republica Moldova de către Statul Israel.

Drept răspuns, „pentru a proteja drepturile cetățenilor săi”, ambasadorul Alexandr Roitman declară că „Republica Moldova se simte obligată să impună un sistem similar de aprobare prealabilă pentru cetățenii israelieni.”

Acesta a mai declarat că măsurile reciproce vor afecta și „mii de pelerini religioși care merg anual în Ucraina prin teritoriul Republicii Moldova”.

Detaliile și formatul acțiunilor ulterioare sunt în curs de examinare de către autoritățile moldovenești și vor fi comunicate la o etapă ulterioară, scrie în comunicatul Ambasadei.

Totodată, Alexandr Roitman a mai declarat că Republica Moldova rămâne angajată în promovarea relațiilor bilaterale cu Statul Israel „în spiritul respectului reciproc și al reciprocității și este pregătită să se angajeze în discuții și negocieri cu privire la această chestiune în beneficiul celor două țări și al cetățenilor acestora”. 

O autorizație ETA-IL va rămâne valabilă timp de până la 2 ani sau până la expirarea pașaportului actual – oricare dintre acestea survine mai întâi, potrivit site-ului oficial.

Dacă obțineți un nou pașaport sau vă schimbați numele, sexul sau țara de cetățenie, vi se va cere să solicitați o nouă autorizație de călătorie.