Ministrul român de externe: „Situația din Ucraina ne preocupă. Vedem nu doar masări de trupe, ci și spionaj, propagandă și dezinformare din partea Rusiei”
Tensiunile iscate de desfășurarea masivă de trupe rusești la graniță cu Ucraina și în Crimeea preocupă NATO și România, spune ministrul român de externe Bogdan Aurescu, care spune că situația va fi discutată și la o întâlnire trilaterală România-Polonia-Turcia care va avea loc la București, transmite presa de peste Prut.
Aurescu, citat de Digi24, spune că diplomații încearcă să găsească căi de dezescaladare a conflictului și că Rusia se folosește și de alte tactici, pe lângă masarea de trupe, inclusiv propaganda și dezinformarea prin canale de propagandă.
Cosmin Prelipceanu, Digi 24: Despre o îngrijorare legată de ce se întâmplă în estul Ucrainei, despre ce se întâmplă în Marea Neagră. NATO cere Rusiei să retragă trupele masate la granița cu Ucraina. Sursele de presă vorbesc de 150.000 de militari care ar fi apărut în ultimele săptămâni acolo, brusc. Ce înseamna asta pentru România?
Bogdan Aurescu, ministrul român de externe: Este, fără îndoială, o situație care ne preocupă. Este o situație față de care noi ne-am exprimat îngrijorarea și am avut câteva ocazii bune, ca să spun așa, pentru a discuta împreună atât cu aliații din NATO, săptămâna trecută, când am participat la o reuniune ministerială comună, în premieră, la NATO, miniștri de externe și miniștri ai apărării, și pe de altă parte la Uniunea Europeană, pentru că luni am avut consiliul de afaceri externe la care a participat ca invitat ministrul de externe al Ucrainei pe care, de altfel, îl voi avea și eu ca invitat în această săptămână, vineri. În același timp, am avut și o dezbatere pe fond între miniștrii de externe europeni cu privire la situația din Ucraina.
Este cea mai mare masare de trupe rusești din 2014 încoace, este cu adevărat, în toate analizele, o mișcare de trupe neobișnuită care a alertat NATO, în mod firesc, a alertat Statele Unite, a alertat membrii Uniunii Europene și care ne preocupă pentru că vrem să identificăm care sunt obiectivele acestor manevre și, în același timp, să vedem care sunt măsurile cele mai potrivite pentru a dezescalada această situație.
Este, într-adevăr, preocupantă și pentru Ucraina, care este un vecin important al nostru, un partener al NATO, este chiar un partener cu oportunități sporite este „enhanced opportunities partner” al Alianței Nord-Atlantice. Există, evident, o preocupare legitimă a Ucrainei pentru că aceste mișcări de trupe nu se întâmplă doar la granița de est ci și în Crimeea ilegal ocupată de Rusia și aceste este, de altfel, și unul dintre subiectele pe care le voi avea pe agenda trilateralei România-Polonia-Turcia pe care o găzduiesc, începând de mâine, la București.
Mini-summit regional la București
Vom avea, aici, atât miniștrii de externe polonez și turc, cu prezență fizică, și începe deja de mâine seară o primă întâlnire de lucru și, apoi, vineri, o întâlnire plenară. La care se adaugă miniștrii externe ai Georgiei și Ucrainei care vin, iarăși, în premieră la o întâlnire a trilateralei Polonia-România-Turcia. Deci, avem, practic, un mini-summit regional cu cinci miniștri de externe care vor discuta de situația de securitate regională.
Discutăm, pe lângă aceste aspecte și despre procesul NATO 2030, cel care este condus de secretarul general Stoltenberg pentru a proiecta un nou profil politic și militar al NATO la orizontul anilor 2030 și care cu siguranță va duce la declanșarea procesului de negociere al unui nou concept strategic al Alianței.
Vom discuta despre aspecte relaționate cu aceste evoluții, de exemplu, consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe flancul estic, care ne interesează în mod deosebit inclusiv în contextul acestor evoluții regionale actuale.
Discutăm despre creșterea rezilienței statelor aliate și a NATO ca organizație și aici un rol important, cred, îl va avea și centrul euro-atlantic pentru reziliență pe care noi îl vom găzdui la București.
Vom discuta despre sprijinul pe care noi îl acordăm partenerilor noștri, atât din est – Georgia, Ucraina – dar și către partenerii din Balcanii de Vest și vecinătatea sudică. Vom discuta despre politica de extindere a NATO, pe care toate cele trei state, România, Polonia, Turcia, o sprijină și o mulțime de alte aspecte care țin de cooperarea noastră și coordonarea în cadrul NATO.