Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul britanic al Apărării, Ben…

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, și-a dat demisia

Sursa foto: Reuters

Ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, și-a dat demisia. În cererea de eliberare din funcție adresată premierului Rishi Sunak, oficialul menționează că activitatea sa militară și politică a avut un impact major asupra familiei sale. Wallace a avut o influență semnificativă în ceea ce privește răspunsul Marii Britanii la războiul provocat de Rusia în Ucraina, scrie Reuters.

Ben Wallace a declarat luna trecută că dorește să se retragă după patru ani petrecuți în această funcție.

Considerat un susținător puternic al creșterii cheltuielilor pentru forțele armate, Wallace a sperat să fie un potențial succesor al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dar contractul fostului premier norvegian a fost prelungit cu încă un an.

Plecarea lui Wallace i-a întristat pe unii membri ai Partidului Conservator aflat la guvernare, dar este puțin probabil ca această mutare să schimbe sprijinul Londrei pentru Kiev.

Sunak l-a lăudat pe Wallace pentru munca sa, menționând într-o scrisoare de răspuns: „Ați servit țara noastră în trei dintre cele mai solicitante posturi din Guvern: secretar al apărării, ministru al securității și ministru pentru Irlanda de Nord. Vă înțeleg pe deplin dorința de a vă retrage după opt ani de sarcini ministeriale exigente”.

Fost căpitan în armata britanică, Wallace, în vârstă de 53 de ani, a fost numit ministru al apărării în 2019 de către aliatul său, fostul premier Boris Johnson, după ce a deținut roluri ministeriale minore în guvernele anterioare.

Wallace, alături de Johnson, a devenit un mare susținător al Ucrainei după ce Rusia a lansat o invazie la scară largă, convingând alte națiuni să ajute la satisfacerea cererilor de arme ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.