Ministra de Interne, despre situația de securitate din R. Moldova: „Este în continuare volatilă. Se folosesc tactici noi de destabilizare”
Ministra de Interne, Ana Revenco, afirmă că situația de securitate din R. Moldova „este în continuare volatilă”. În ultima perioadă, potrivit ministrei, se înregistrează o tendință ascendentă în ceea ce privește criminalitatea transfrontalieră asociată cu războiul și incidența cazurilor de organizare a migrației ilegale la frontieră.
Declarațiile oficialei au fost făcute luni seară, 6 martie, în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la postul de televiziune TV8.
„Odată cu declanșarea războiului Rusiei în Ucraina, începând cu data de 24 februarie 2022, noi am văzut și în continuare trăim o explozie de amenințări de securitate. În continuare situația este una volatilă, chiar și după scurgerea a 12 luni. Rămâne una volatilă și în contextul crizelor complexe, amenințărilor complexe și multiple, inclusiv amenințărilor asimetrice (…). Noi înregistrăm o tendință ascendentă în ceea ce privește criminalitatea transfrontalieră asociată cu războiul și privind traficul de droguri, și privind incidența cazurilor de trafic de armament, și privind incidența cazurilor de organizare a migrației ilegală la frontieră. Avem practic zilnic înregistrate cazuri când persoane din zone care nu le-am mai avut până acum înregistrate la frontieră se prezintă inclusiv cu acte false (…)”, a declarat Ana Revenco.
Potrivit ministrei, „oligarhii penali și fugari”, susținuți de „grupurile de interes de la Moscova”, au recurs la metode și tactici noi de organizare a unor acțiuni în vederea destabilizării situației din R. Moldova.
„(…) Se manipulează foarte mult cu realitățile pe care le trăim cu toții. Vorbim despre destabilizări. Organizatorii, vorbim și despre oligarhii fugari, penali, inclusiv susținuți de către grupurile de interes de la Moscova folosesc deja și tactici noi. Sunt recrutați și grupați în grupuri mai mari mai multe mase de cetățeni, mai mult sau mai puțin nemulțumiți. Vedem cum categorii destul de vulnerabile de cetățeni: copii, persoane în etate sunt recrutați, organizați să vină inclusiv în capitală. Ei sunt împinși în fața Poliției, astfel încât se încearcă acțiunea de a îngreuna acțiunea de asigurare și menținere a ordinii publice (…)”, a menționat Revenco.
Pe 27 februarie 2023, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că, în cadrul unor măsuri contrainformative orientate spre depistarea riscurilor la adresa securității naționale, a identificat prezența pe teritoriul R. Moldova a doi cetățeni străini, „conectați la anumite centre subversive din afara țării”.
Conform SIS, pentru a nu admite continuarea „activității subversive de natură să pună în pericol securitatea naţională a R. Moldova”, în conformitate cu art. 55 alin. (1) din Legea nr. 200/2010 privind regimul străinilor în R. Moldova, Serviciul de Informații și Securitate de comun Inspectoratul General pentru Migrație au aplicat „o măsură asiguratorie”, de declarare a cetățenilor străini drept persoane indezirabile pe un termen de 10 ani, cu îndepărtarea lor de pe teritoriul țării.
„Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a R. Moldova. La fel, a fost stabilit că cetățenii străini, deghizați în simpli turiști, erau coordonați din umbră de către un grup de persoane afiliat unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare”, susțin reprezentanții SIS într-un comunicat de presă.
În perioada aflării pe teritoriul național al R. Moldova, „cetățenii străini au inițiat un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică”, potrivit SIS. De asemenea, aceștia ar fi participat activ la monitorizarea și documentarea proceselor-social politce din țară și a acțiunilor de protest organizate în capitală de către „anumite forțe politice”.