Militari ruși povestesc cu „furie” cum au ajuns la războiul din Ucraina: „Am fost păcăliți” – VIDEO
Autoritățile din Ucraina folosesc înregistrări video cu soldați ruși capturați în scopuri de propagandă, însă potrivit The Guardian, datele de până acum arată că în rândul militarilor ruși există un sentiment de regret privind invadarea Ucrainei.
Cinci soldați ruși sunt ținuți într-o clădire din cărămidă. Sunt legați la ochi: ultimii prizonieri care au fost capturați în interiorul Ucrainei. O voce ucraineană îi interoghează. „Vorbește”, îi spune el ofițerului rus al grupului. Ce mesaj ai vrea să le transmiți soldaților tăi și rușilor de acasă?
„Sincer vorbind, ne-au păcălit”, răspunde ofițerul, referindu-se la superiorii săi militari de la Moscova.
„Tot ce ni s-a spus a fost un fals. Le-aș spune băieților mei să părăsească teritoriul ucrainean. Avem familii și copii. Cred că 90% dintre noi ar fi de acord să plecăm acasă.”
Videoclipul de trei minute a fost filmat sub presiune. Soldații sunt evident speriați. Și totuși, există numeroase interviuri similare cu captivi ruși care circulă pe canalele de socializare din Ucraina, unde își exprimă regretul privind invadarea Ucrainei.
Întrebat ce le-ar spune comandanților săi, unul a spus răspicat: „Că sunt po**nari”. O altă expresie des folosită este „oni obmanuli nas”: ne-au înșelat.
La opt zile după invazia lui Vladimir Putin, este clar că un număr semnificativ dintre militarii săi sunt demoralizați și reticenți la luptă. Unii s-au predat. Alții și-au abandonat vehiculele și s-au întors pe jos spre granița cu Rusia, ducându-și armele și sacoșele. Aceste episoade nu înseamnă că Kremlinul va eșua în încercările sale de a cuceri Ucraina, deoarece tacticile sale se schimbă la bombardarea brutală a civililor. Dar moralul scăzut în rândul trupelor invadatoare ar putea fi unul dintre motivele pentru care planul blitzkrieg al Rusiei de a invada Ucraina pare să nu fi progresat la viteza pe care și-ar fi dorit-o Putin. La Moscova se presupunea că operațiunea va fi rapidă și de succes. Soldații au primit alimente și combustibil pentru doar două sau trei zile. De asemenea, Kremlinul pare să fi avut o idee total fantastică despre primirea pe care o vor avea. Mai mulți prizonieri de război au spus că au fost asigurați că ucrainenii îi vor primi ca „eliberatori”. Forțele ruse așteptau flori și urale, nu gloanțe și bombe, au spus ei.
„Unii dintre ei credeau că fac exerciții militare. Nu au anticipat rezistență”, a spus Artem Mazhulin, un profesor de engleză în vârstă de 31 de ani din Harkov.
„Mulți sunt recruți născuți în 2002 sau 2003. Vorbim despre băieți de 19 și 20 de ani.” El a adăugat: „Din 2014, guvernul rus și-a spălat creierul populației cu propagandă. Ei încearcă să facă Rusia să creadă că Ucraina nu este o țară adevărată și spun că monștrii fasciști au capturat-o.”
Mazhulin a spus că unchiul și mătușa lui, Viktor și Valentina, au vorbit cu soldații ruși când au trecut pe lângă casa lor din Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, aproape de graniță. Soldații au explicat că îl caută pe Banderivtsi, sau adepții liderului naționalist ucrainean al celui de-al doilea război mondial, Stepan Bandera.
Într-o adresare video de joi, președintele Ucrainei Volodimir Zelesksy a transmis același mesaj: că Putin și-a trimis forțele de invadare în Ucraina fără o misiune de înțeles.
„Sunt demoralizați. Sunt condamnați”, a spus el, spunând soldaților inamici să „ducă acasă”. Ucraina susține că a ucis câteva mii de soldați ruși. Această cifră poate fi o exagerare, dar miercuri, totuși, chiar și Kremlinul a recunoscut că 498 dintre militarii săi au murit, iar 1 591 au fost răniți.
Alex Kovzhun, odinioară consilier al fostului prim-ministru al Ucrainei Iulia Timoșenko, a spus că soldații ruși ar putea fi împărțiți în două feluri: „Sunt tinerii recruți care sunt speriați nenorociți. Și sunt băieți de carieră care au luptat în Siria și în Donbas”.
Kovzhun a spus că statul major rus a crezut că invazia va fi „ușor de zgomot” și o repetare a operațiunilor de cucerire a Crimeei în 2014 sau desfășurarea recentă a acestora în Kazahstan, care au fost în mare parte fără opoziție. În schimb, civilii ucraineni stătuseră în fața tancurilor inamice, blocaseră coloanele blindate cu mâinile goale și cântaseră imnul național în fața unor gărzi ruși agitate. „Ei strigă insulte în fața oamenilor înarmați. Am văzut fețele rușilor. Sunt foarte incomozi pentru că nu este ceea ce se așteptau. Li s-a spus că ucrainenii au fost închiși de naziști mitici”, a adăugat el.
Nick Reynolds, un analist de cercetare pentru războiul terestre la think tank-ul de apărare și securitate Institutul Regal al Serviciilor Unite (Rusi), a declarat că cifra ucraineană pentru soldații inamici uciși ar putea fi mai fiabilă decât estimarea rusă, adăugând că filmările din angajamentele care implică forțele ruse disponibile online au sugerat că bilanțul pe care Kremlinul era dispus să admită a fost deja depășit.
Numărul de câteva mii de morți ar putea fi în sine o ușoară exagerare, a spus el. Nu există nicio îndoială că Ucraina folosește disconfortul soldaților capturați în scopuri propagandistice. Mai multe videoclipuri arată tineri care își sună mamele în Rusia, care nu au idee că fiii lor se luptă în Ucraina. De obicei, mamele plâng. Autoritățile ucrainene au deschis o linie telefonică pentru rudele sodaților ruși, într-un alt scop de PR. Cu toate acestea, există un sentiment autentic că mulți militari ruși regretă că au venit în Ucraina, o călătorie care s-a încheiat pentru unii în moarte sau deziluzie.
Un interogator îl întreabă pe un prizonier: „Deci, ce părere aveți, sunteți soldați ai puternicei armate ruse sau carne de tun?” „Suntem carne de tun”, răspunde sodatul rus. „A meritat?” spune interogatorul, pe cale de urmărire. „Nu”, spune prizonierul.