Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Mi-au spus că voi fi…

„Mi-au spus că voi fi luat de lângă mama. Am fost șocat”. Transferul ilegal al civililor de către Rusia este o crimă de război și o potențială crimă împotriva umanității – raport Amnesty International

Sursa foto: Amnesty International

Autoritățile ruse au transferat forțat și au deportat civilii din zonele ocupate ale Ucrainei, ceea ce reprezintă o crimă de război și o potențială crimă împotriva umanității, afirmă Amnesty International, într-un nou raport, publicat joi, 10 noiembrie. Raportul „Ca un convoi de închisori”: Transferul ilegal al a civililor din Ucraina și abuzurile din partea Rusiei în timpul „filtrării” arată modul în care forțele rusești și cele controlate de Rusia au transferat cu forța civilii din zonele ucrainene controlate de Rusia. În timpul acestei acțiuni, potrivit Amnesty International, copiii au fost separați de familiile lor, astfel fiind încălcat dreptul umanitar internațional.

Amnesty International a documentat cazuri în care membri ai unor grupuri specifice, inclusiv copii, persoane în vârstă și persoane cu dizabilități au fost transferați cu forța în alte zone ocupate de Rusia sau au fost deportați ilegal în Rusia. Într-un caz, o femeie a fost separată de fiul ei de 11 ani în timpul „filtrării”. A fost reținută și nu li s-a permis să fie împreună, astfel fiind încălcat dreptul umanitar internațional.

Persoanele reținute în timpul „filtrării” au mărturisit, pentru Amnesty International, că au fost supuse torturii și altor maltratări, inclusiv că au fost bătute, electrocutate și amenințate cu execuția. Altora li s-a refuzat hrana și apa, iar multe dintre ele au fost deținute în condiții periculoase și în spații supraaglomerate.

Astfel, Amnesty International a intervievat 88 de persoane din Ucraina. Majoritatea erau civili din Mariupol, dar și din regiunile Harkov, Luhansk, Herson și Zaporojie. Cei mai mulți, în special cei din Mariupol, au descris „condițiile coercitive, ceea ce înseamnă că nu au avut alte opțiuni decât să meargă în Rusia sau în alte zone ocupate de Rusia”.

„Tactica deplorabilă a Rusiei de a transfera forțat și de a deporta este o crimă de război. Amnesty International consideră că aceste acțiuni trebuie investigate ca fiind crime împotriva umanității”, Agnès Callamard, secretara generală a Amnesty International.

Transferul forțat din Mariupol

Potrivit organizației neguvernamentale, la începutul lunii martie 2022, orașul Mariupol, situat în sud-estul țării, a fost complet înconjurat de forțele rusești, ceea ce a făcut evacuarea imposibilă. Orașul a fost supus constant bombardamentelor, iar civilii nu aveau acces la apă, căldură sau electricitate. Mii de persoane au reușit să părăsească orașul și să plece spre zonele controlate de guvernul ucrainean, la mijlocul lunii martie. Dar, pe măsură ce Rusia ocupa orașul, unii civili au fost transferați forțat în cartierele aflate sub controlul său, obstrucționându-le accesul la alte căi de evacuare. Civilii au declarat că au fost forțați să meargă cu autobuzele de „evacuare” către DNR.

Milena, în vârstă de 33 de ani, a povestit pentru Amnesty International, experiența sa în timp ce încerca să fugă din Mariupol: „Am început să punem întrebări despre evacuare, unde este posibil să mergem… (un soldat rus n.red.) mi-a spus că este posibil să mergem doar în DNR sau în Rusia. O altă fată a întrebat despre alte posibilități de evacuare, de exemplu, în Ucraina (…). Răspunsul a venit imediat: „Dacă nu mergeți în DNR sau în Federația Rusă, veți rămâne aici pentru totdeauna”. Soțul Milenei, un fost marinar al armatei ucrainene, a fost reținut la scurt timp, în timp ce trecea granița în Rusia și încă nu a fost eliberat.

Transferul forțat al copiilor și a altor persoane din grupuri de risc

Legile conflictelor armate interzic transferul forțat, individual sau în masă a persoanelor protejate, inclusiv a civililor de pe teritoriul ocupat. În mai multe cazuri, copiii, care fugeau fără părinți sau alți tutori spre teritoriul controlat de Ucraina, au fost opriți la punctele rusești de control militare, fiind strămutați în custodia autorităților controlate de Rusia, în Donețk.

„După cum s-a menționat, un băiat de 11 ani a fost separat de mama sa în timpul „filtrării”, ceea ce înseamnă că a fost încălcat dreptul umanitar internațional. Băiatul și mama sa au fost capturați și reținuți de către forțele rusești, la Combinatul siderurgic Illich din Mariupol, la mijlocul lunii aprilie. El a declarat pentru Amnesty International: „Au dus-o pe mama într-un alt cort. A fost interogată (…). Mi-au spus că voi fi luat de lângă mama (…). Am fost șocat (…). Nu mi-au spus nimic despre locul unde se duce mama (…). De atunci, nu mai știu nimic despre ea””, se arată într-un rezumat al raportului.

De asemenea, raportul detaliază transferul forțat, către Donețk, a celor 92 de rezidenți ai unei instituții de stat pentru persoane în vârstă și persoane cu handicap din Mariupol. Amnesty International a documentat mai multe cazuri în care persoanele în vârstă din Ucraina păreau să fi fost plasate într-o instituție din Rusia sau din zonele ocupate de Rusia, după ce au fugit de la casele lor: „Această practică încalcă drepturile persoanelor și face dificilă părăsirea Rusiei sau reunirea cu membrii familiilor din Ucraina sau din altă parte”.

Procese abuzive de identificare, detenție și tortură

Potrivit organizației neguvernamentale, în majoritatea cazurilor, civilii din Ucraina, care au fugit sau au fost strămutați în zonele ocupate de ruși sau în Rusia, au fost forțați să treacă printr-un proces de control abuziv la intrarea în DNR, la trecerea frontierei în Rusia și, de asemenea, la ieșirea din Rusia către o țară terță.

„La punctele de filtrare, oficialii au fotografiat oamenii, le-au luat amprentele digitale, le-au verificat telefoanele, i-au obligat pe unii bărbați, să se dezbrace până la brâu și i-au interogat timp îndelungat”, se mai arată în raport.

Amnesty International a documentat șapte cazuri în care persoanele au fost supuse torturii și altor maltratări în timpul detenției. Un caz se referă la o femeie în vârstă de 31 de ani, altul – la un băiat de 17 an, iar alte cinci – la bărbați de 20 sau 30 de ani.

Pentru acest raport, Amnesty International a intervievat 88 de femei, bărbați și copii din Ucraina. În timpul interviurilor, toți, cu excepția unuia, se aflau în zonele controlate de guvernul ucrainean sau se aflau într-o țară terță sigură din Europa. O singură persoană a rămas într-o zonă ocupată de Rusia.