Mesajul Mitropolitului Vladimir în cea de-a 40-a zi de război în Ucraina: Biserica Ortodoxă din R. Moldova este „împotriva războiului”
În a 40-a zi de război în Ucraina, Înalt Preasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului şi Moldovei a venit cu un nou mesaj în contextul războiului din Ucraina. Mitropolitul a menționat că Biserica Ortodoxă din R. Moldova (BOM), subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, este „împotriva războiului, este alături de refugiați și oferă toată asistența posibilă tuturor celor care au suferit în urma ostilităților”.
Mesajul integral al Mitropolitului Vladimir publicat pe pagina oficială a Mitropoliei.
„Dragi compatrioți, iubiți credincioși ai Bisericii Ortodoxe din Moldova,
Au trecut mai bine de 40 de zile de la declanșarea conflictului armat din Ucraina, timp în care ne-am rugat cu umilință pentru pace și încetarea vărsărilor de sânge din țara vecină. Ceea ce am văzut până acum este un război îngrozitor ce schilodează fără milă nu numai trupul, dar și sufletul.
Încă din primele zile a războiului din Ucraina am specificat clar poziţia noastră – suntem pentru pace şi împotriva războiului! Biserica Ortodoxă din Moldova a fost și este alături de refugiați și oferă toată asistența posibilă tuturor celor care au suferit în urma ostilităților. Până în prezent, mii de refugiați și-au găsit adăpost pe lângă sfintele noastre biserici și mănăstiri, iar preoții împreună cu enoriașii acordă sprijin duhovnicesc și material, dând dovadă de un adevărat exemplu de jertfă evanghelică.
Spre marea noastră întristare, am aflat despre câțiva clerici ai BOM, care în mod absolut nejustificat au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare. Cazurile au fost documentate și vor fi sancționate conform canoanelor eclesiale la judecata bisericească.
De când există această lume au existat probleme între națiuni. Dar am crezut întotdeauna, că noi oamenii, fiind creație a lui Dumnezeu, înzestrați cu rațiune și cuvânt, trebuie să rezolvăm aceste probleme cu ajutorul cuvântului înțelept și nicidecum prin cultivarea urii și a instigării la război.
Astăzi, mai mult ca oricând ne dorim în mod deosebit ca între poporul rus și cel ucrainean să existe pace și armonie, ca niște vecini buni, în respect unul față de celălalt, în răbdare unul față de celălalt și în dragoste.
În mod repetat, facem apel la ambele părți, partea rusă și cea ucraineană, să se așeze la masa negocierilor și să soluționeze în mod pașnic toate problemele care există.
Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici, responsabili de aplanarea acestui conflict armat.
Să ne rugăm în continuare cu sârguință pentru ca pacea să revină pe pământul ucrainean, iar popoarele fraterne să găsească calea spre reconciliere și iertarea reciprocă”, se arată în mesajul Mitropolitului Vladimir.
Încă din prima zi de război, 24 februarie, Mitropolitul Vladimir a îndemnat creștinii ortodocși să se roage pentru o bună înțelegere între popoare și pentru ca, conducătorilor politici, responsabili de aplanarea conflictului armat din Ucraina să li se „dăruiască înțelepciune făcătoare de pace”.
De cealaltă parte, zilele trecute Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut o slujbă pentru soldații ruși, pe care i-a îndemnat să-și apere țara „așa cum numai rușii o pot face”.
„Nu ne străduim în niciun caz să pornim la război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora. Dar am fost educați de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Și vom fi gata să o apărăm, așa cum numai rușii își pot apăra țara”, a declarat patriarhul, un aliat al președintelui Vladimir Putin.
În primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, Patriarhul Kiril i-a etichetat pe cei care luptă împotriva Moscovei ca fiind ”forţe ale răului”, potrivit patriarhia.ru.
Miercuri, 6 aprilie, este a 42-a zi de război în Ucraina. După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit 1480 de oameni, iar 2.195 au fost răniți.
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina