Mărturiile belarușilor ale căror rude se află după gratii: „Puteți transmite doar prosoape mici, întrucât de unul mare te poți spânzura, și nu mai mult de 30 kg de produse lunar”
Doar în zilele de luni și duminică nu se află persoane agitate cu pachete în mână pe lângă pereții Centrului de detenție Nr. 1 din Minsk. În toate celelalte zile, rudele și prietenii belarușilor reținuți vin aici pentru a încerca să le trimită pachete. Pentru mulți, aceasta este singura modalitate de le arăta celor de după gratii că nu au fost uitați, scrie Novaya Gazeta.
Mama și fratele Alexandrei Slutskaya se află în acest Centru de detenție, iar fiecare zi a tinerei începe cu drumul încolo, pentru a le transmite celor dragi pachete cu cele necesare. Mama Alexandrei este media manager, iar fratele – operator video și se află după gratii din 22 decembrie, sub învinuirea de evaziune fiscală, fără a li se fi prezentat careva documente în acest sens.
„Când ajungi la închisoare, mai întâi trebuie să faci un inventar al tuturor lucrurilor pe care vrei să le transmiți persoanelor dragi. Într-o lună, o persoană nu poate transfera mai mult de 30 kilograme de alimente, produse de igienă și haine. Cei care vin de departe, transmit dintr-o dată genți de cincisprezece kilograme. Eu am calculat greutatea și în fiecare zi aduc câte puțin.
În general, în ultimele 20 de zile, am dobândit multe abilități. De exemplu, acum știu că, dacă transmit mamei croissante și o baghetă și le scriu anume așa pe lista efectuată înainte de transmitere, acestea nu vor fi luate. Însă dacă le numes chifle și baton, o vor face. Toată treaba e în formulare.
Puteți transmite doar prosoape mici, întrucât de unul mare te poți spânzura. În același timp, e permis să transmiți fierbător electric. Paradox! Nu e voie să transmiți nici măcar stafide – la urma urmei, pot fermenta. Aparent, cineva se teme că deținuții vor face tărie din acestea. Acel „Ingalipt” pe care am încercat să îl transmit mamei tot nu au vrut să îl ia, motivând că e în ambalaj metalic.
Sinceră să fiu, obișnuiam să cred că sunt foarte slabă. Dar s-a dovedit că nu. Când toate acestea s-au întâmplat, m-am mobilizat.
Plâng doar noaptea când nu vede nimeni. În momentul necesar, mă adun – și înainte. Cele mai grele zile sunt weekend-urile, pentru că nu poți face nimic. Uneori, în astfel de zile cumpăr trei kilograme de bomboane, mă așez, încep să le desfac pe fiecare și le pun într-o pungă pentru transfer. Bomboanele nu pot fi transmise în ambalajele lor obișnuite. Orice ar fi – doar în pungi transparente”, povestește femeia.
Protestele din Belarus continuă fără întrerupere de la alegerile prezidențiale din 9 august, câștigătorul cărora a fost declarat Alexandr Lukașenko cu peste 80% din voturi. Rezultatele au fost dur criticate de opoziție, care spune că alegerile au fost fraudate și care a cerut anularea lor.
În fața unor proteste fără precedent, Lukașenko a intervenit în forță, mii de oameni au fost arestați și maltratați. Liderul contestat de la Minsk care este susținut deschis de Rusia a promis o reformă constituțională, dar în același timp a declarat că nu va renunța la putere.