Marea Britanie susține că a primit 6 milioane de cereri de rezidență din partea cetățenilor UE după Brexit
Marea Britanie a declarat vineri, 2 iulie, că a primit 6 milioane de cereri de rezidență înainte de expirarea termenului limită stabilit – 30 iunie. După finalizarea ieșirii din UE la sfârșitul anului trecut, Marea Britanie a început să introducă aplicarea unui nou sistem de imigrație. Cetățenii UE care pot dovedi că locuiau în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020 își vor păstra dreptul la muncă și studii, scrie Reuters.
Datele arată că 6,02 milioane de cereri au fost primite până la 30 iunie, din care 5,45 milioane de cereri au fost încheiate. Dintre aceste cereri încheiate, 4% au fost fie refuzate, retrase sau invalide. Restul au fost fie acceptate ca decontate, fie „pre-decontate”, ceea ce înseamnă că drepturile de ședere au fost păstrate.
Termenul limită pentru accesarea schemei a trecut pe 30 iunie. O campanie publicitară de înaltă calitate pentru a le reaminti oamenilor să aplice a reflectat îngrijorarea că unii rezidenți eligibili ar fi putut să nu știe de schemă sau să nu aibă capacitatea de a depune o cerere.
Numărul celor care nu au reușit să aplice la timp este incert, la fel ca detaliile complete despre modul în care guvernul își va gestiona cazurile. Cetățenilor li se va oferi o notificare formală de 28 de zile dacă nu solicită statutul stabilit, dar după aceea nu vor mai fi eligibili pentru muncă, beneficii și vor pierde dreptul la servicii precum asistență medicală gratuită, non-urgentă.
Guvernul de la Londra a informat în mod repetat că va căuta să acorde statutul, mai degrabă decât să caute motive pentru a-l refuza cetățenilor UE și a adăugat că notificarea de 28 de zile nu ar trebui privită ca un punct în care persoanele sunt susceptibile de a fi eliminate din Marea Britanie.