Marea Britanie donează drone de vânătoare de mine submarine pentru a ajuta Ucraina să curețe litoralul: „Rusia a transformat alimentele în arme prin distrugerea agriculturii ucrainene și prin blocarea porturilor din Marea Neagră pentru a împiedica exporturile”
Guvernul britanic a anunțat că oferă drone subacvatice Ucrainei și instruiește personalul ucrainean în Marea Britanie pentru a le folosi la curățarea coastelor de mine.
Șase vehicule autonome de vânătoare de mine vor fi trimise în Ucraina pentru a ajuta la detectarea minelor rusești în apele din largul coastelor sale. Trei dintre acestea vor fi furnizate din stocurile britanice, iar alte trei vor fi achiziționate din industrie, se arată într-un comunicat.
Vehiculul autonom ușor este conceput pentru a fi utilizat în medii de coastă de mică adâncime, funcționând eficient la adâncimi de până la 100 de metri pentru a detecta, localiza și identifica minele cu ajutorul unei serii de senzori, astfel încât marina ucraineană să le poată distruge.
Zeci de membri ai marinei ucrainene vor fi învățați să utilizeze dronele în următoarele luni, prima tranșă începând deja pregătirea, potrivit autorităților britanice.
„Rusia a transformat alimentele în arme prin distrugerea agriculturii ucrainene și prin blocarea porturilor din Marea Neagră ale țării pentru a împiedica exporturile, cu consecințe devastatoare pentru cei mai săraci oameni din lume, deoarece prețurile alimentelor cresc”, susține Guvernul de la Londra.
Un număr mic de nave care transportau cereale au părăsit Ucraina de când ONU a negociat un acord în iulie pentru a permite exporturile de alimente, dar eforturile de a scoate alimente din țară continuă să fie îngreunate de minele marine lăsate de forțele rusești de-a lungul coastei ucrainene, se mai arată în comunicat.
„Încercările cinice ale Rusiei de a răscumpăra aprovizionarea cu alimente a lumii nu trebuie să fie lăsate să reușească. Acest echipament și această instruire vitală vor ajuta Ucraina să își securizeze apele, contribuind la fluidizarea fluxului de cereale către restul lumii și sprijinind forțele armate ale Ucrainei în încercarea de a-și apăra coasta și porturile”, a declarat secretarul apărării, Ben Wallace.
Grupul de scufundări și exploatare a amenințărilor din cadrul Marinei Regale va desfășura cursurile de pregătire de trei săptămâni, alături de Flota a 6-a a Marinei SUA. Având deja o experiență considerabilă în utilizarea echipamentului, aceștia vor efectua antrenamente pe mare pentru a opera navele și pentru a interpreta datele pe care acestea le trimit înapoi pentru a identifica falsele mine.
„Prin competențele de specialitate care sunt predate aici, aliații noștri ucraineni vor putea să-și curețe propriile ape de mine. Aceste arme țintesc fără discriminare transportul maritim, dar afectează în special traficul civil și comerțul și au avut un impact devastator asupra libertății de navigație în Marea Neagră. Această instruire este o altă demonstrație puternică a angajamentului continuu al Regatului Unit față de Ucraina în lupta acesteia pentru a-și apăra țara și a respinge agresiunea rusă”, susține amiralul Sir Ben Key, First Sea Lord și șef al Statului Major al Marinei Militare britanice.
Marina Regală antrenează, de asemenea, marinarii ucraineni pentru a opera navele de vânătoare de mine din clasa Sandown.
Ministrul Forțelor Armate, James Heappey, și omologul său ucrainean, Volodymyr Havrylov, au vizitat Scoția în luna iulie pentru a vedea cum cursanții exersează abilități cheie pe mare, cum ar fi exercițiile cu arme și controlul avariilor, învățând în același timp să opereze mașinile de pe nave.
De asemenea, Regatul Unit conduce un program internațional major de formare a până la 10 000 de recruți voluntari ucraineni în domeniul abilităților militare de bază, pe care Canada, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Noua Zeelandă, Lituania și Țările de Jos au anunțat că îl vor sprijini.