Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Marea Britanie a adoptat o…

Marea Britanie a adoptat o nouă rundă de sancțiuni împotriva Federației Ruse

Imagine-simbol

Marea Britanie a înghețat miercuri, 6 aprilie, activele celei mai mari bănci rusești, Sberbank, și a anunțat că va interzice importurile de cărbune rusesc până la sfârșitul anului 2022, într-o nouă rundă de sancțiuni coordonate cu aliații occidentali pentru a pedepsi „mașina de război a lui Putin”, notează Reuters.

Opt oligarhi ruși activi în industrii precum cea a îngrășămintelor, a petrolului, a gazelor, a camioanelor și a diamantelor, au fost sancționați de Marea Britanie.

De asemenea, Marea Britanie va interzice investițiile în Rusia, care au fost de peste 11 miliarde de lire sterline (14,4 miliarde de dolari) în 2020, precum și exportul de echipamente cheie de rafinare a petrolului și catalizatori.

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat: „Ultimul nostru val de măsuri va pune capăt importurilor de energie rusească din Marea Britanie și va sancționa și mai multe persoane și întreprinderi, decimând mașina de război a lui Putin.”

„Împreună cu aliații noștri, arătăm elitei rusești că nu se pot spăla pe mâini de atrocitățile comise la ordinul președintelui rus Vladimir Putin”, a declarat Truss.

Al cincilea pachet de sancțiuni al Marii Britanii vine în contextul atacurilor rusești asupra civililor ucraineni, inclusiv în contextul imaginilor șocante din orașul ucrainean Bucha.

Înghețarea activelor Sberbank a fost luată în coordonare cu SUA, care, de asemenea, au anunțat miercuri sancțiuni de blocare totală a băncii, a precizat Marea Britanie, în timp ce Comisia Europeană a propus o interdicție asupra cărbunelui rusesc.