Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mai mulți miniștri de externe…

Mai mulți miniștri de externe ai Uniunii Europene cer restricționarea circulației diplomaților ruși în interiorul UE

Foto: Reuters

Opt miniștri de externe ai Uniunii Europene au cerut UE să le interzică diplomaților ruși să se deplaseze liber în interiorul blocului comunitar și să îi limiteze la țările în care sunt acreditați, se arată într-o scrisoare adresată șefului politicii externe a UE, Josep Borrell, relatează Reuters.

„Libera circulație în întregul spațiu Schengen a deținătorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un stat gazdă, facilitează activitățile maligne”, se menționează în scrisoarea datată pe 11 iunie.

Miniștrii au spus că informațiile, propaganda „sau chiar pregătirea actelor de sabotaj reprezintă principalul volum de muncă pentru un număr mare de „diplomați” ruși din UE”, și, deși expulzările au fost importante, amenințarea a rămas.

„Credem că UE ar trebui să urmeze cu strictețe principiul reciprocității și să limiteze circulația membrilor misiunilor diplomatice ruse și a membrilor familiilor acestora numai pe teritoriul unui stat acreditat”, au spus aceștia, menționând că „această măsură va restrânge semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”. Scrisoarea a fost semnată de miniștri din Cehia, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia și România.