MAE confirmă: Republica Moldova și UE vor semna în timpul apropiat un Parteneriat de Securitate și Apărare
Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova confirmă că Chișinăul și UE vor semna în timpul apropiat un Parteneriat de Securitate și Apărare. Confirmarea a fost făcută de MAE după ce presa internațională a scris că „R. Moldova și UE sunt pe cale să își aprofundeze cooperarea în domeniul apărării la un nivel fără precedent, în timp ce Chișinăul sfidează avertismentele Moscovei”.
Parteneriatul de Securitate și Apărare reprezintă un aranjament politic privind cooperare sporită in sfera securității și apărării care va fi încheiat între R. Moldova și UE în timpul apropiat, în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale a țării noastre, anunță MAE, marți, 14 mai.
Potrivit reprezentanților MAE, UE este în proces de stabilire a unor astfel de parteneriate cu o serie de țări cu care a ajuns la un nivel mai intens de cooperare.
„Majoritatea activităților prevăzute de Parteneriat deja sunt realizate în practică, dar stabilirea Parteneriatului ne va permite să avem o bază pentru cooperare mai sistemică cu UE.
În esență Parteneriatul va funcționa ca un aranjament-umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Republica Moldova și UE in domeniile precum asistența UE pentru consolidarea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, participarea Republicii Moldova în cadrul misiunilor UE de gestionare a crizelor, management integrat al frontierelor.
În baza acestui parteneriat Republica Moldova și UE vor purta anual dialogul în domeniul securității și apărării, dar va putea stabili și dialoguri tematice pe unele domenii de interes reciproc.
Documentul cu privire la Parteneriatul de Securitate și Apărare nu va avea statut de tratat internațional ci va fi bazat pe angajamente politice”.
Acest plan al Uniunii Europene, care urmează să fie aprobat săptămâna viitoare, arată că Republica Moldova va spori schimbul de informații cu UE, va efectua exerciții militare comune și va fi inclusă în sistemul comun de achiziții de arme al Uniunii.
Propunerea de „parteneriat de securitate și apărare” cu Bruxelles-ul vine în ciuda avertismentelor repetate ale oficialilor ruși că Moldova ar putea avea soarta Ucrainei dacă se aliniază cu Occidentul.
În martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Bruxelles-ul a oferit Moldovei același ultimatum ca și Ucrainei, pe care a descris-o ca fiind „ori noi, ori Rusia”. Lavrov a declarat că Moscova va „apăra” populația de etnie rusă din Moldova și că Chișinăul riscă „să calce pe urmele regimului de la Kiev”.
Purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comparat săptămâna trecută politicile șefei statului Maia Sandu cu cele ale regimului nazist – o acuzație pe care Kremlinul a lansat-o și împotriva liderului ucrainean Volodîmîr Zelenski.